TORTÁK > Ünnepi torták
Mivel az mégsem járja, hogy az anyák saját maguknak süssenek ünnepi tortát,
ezt itt gyerek, alkotni vágyó férfiú is könnyen elkészítheti, ha az ilyentájt készen
is kapható, szív alakú piskótát használja. Ha kerek a piskótatorta, az sem baj,
pici ügyességgel szív alakúra szabhatjuk.

Fotó: Hemző Károly
Anyák napi
epres szívtorta
Hozzávalók 12 szelethez:
- A piskótához:
- 4 tojás
- 120 g porcukor
- 1/2 tasak (6 g) sütőpor
- 120 g finomliszt
- A krémhez és a díszítéshez:
- 1 tasak tejszínes pudingpor
- 3 dl tej
- 1+2 ek. porcukor
- 200 g eper
- 2 kivi
- 4+2 dl jól behűtött tejszín
- 1+1 tasak (20 g) vanillincukor
- 1+1 tasak (20 g) habfixáló
- 50 g vágott pisztácia
1. A piskótához az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral és 1 csipet sóval, apránként beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, kíméletesen összekeverjük. A masszát egy alján sütőpapírral kibélelt, szív alakú, kapcsos tortaformába simítjuk, előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 40 percig sütjük (tűpróba). 15 percig hűlni hagyjuk, majd késpengével óvatosan körbehaladva leválasztjuk a forma oldaláról. Rácsra fordítjuk, leemeljük róla a forma oldalát és a sütőpapírt, hagyjuk egészen kihűlni (legjobb ha előző nap elkészítjük, mert frissen morzsálódik!).
2. A krémhez a pudingporból, a tejből és 1 ek. porcukorból a szokásosnál sűrűbb pudingot főzünk, kihűtjük.
3. Az epret és a kivit megtisztítjuk, 6-8 közepes eperszemet félreteszünk a díszítéshez, a többit a kivivel együtt felaprózzuk. 4 dl tejszínt kemény habbá verünk a maradék 2 ek. porcukorral, 1-1 tasak vaníliás cukorral és habfixálóval. Lazán a pudinghoz keverjük, és elosztjuk 3 részre.
4. A tortát 3 azonos vastagságú lapra vágjuk, az alsó lapot tálra fektetjük, megkenjük a krém 1/3-ával, és megszórjuk a felaprózott gyümölcsök felével. Pontosan ráillesztjük a második lapot, azt is megkenjük 1/3 rész krémmel, majd megszórjuk a maradék gyümölccsel, és befedjük a harmadik lappal. A torta tetejét és oldalát bevonjuk a maradék krémmel, oldalát pedig beszórjuk a pisztáciával, és legalább 3 órára behűtjük.
5. Tálaláskor a félretett eperszemeket felszeleteljük. A maradék 2 dl tejszínt kemény habbá verjük a maradék 1-1 tasak vaníliás cukorral és habfixálóval, majd csillagbetétes habzsákba szedjük, és formás rózsákat nyomunk belőle a torta tetejére.Az eperszeletekkel (esetleg néhány citromfű- vagy mentalevélkével) díszítjük. Akkor szeletelhető igazán szépen, ha legalább 3 órára behűtjük.
Italajánlat:
Édeskés pezsgő vagy desszertbor
Elkészítési idő:
1 óra 30 perc
+ 3 óra hűlési idő
Energiatartalom:
352 kcal/szelet
Nehézségi fok: