SAJT- ÉS TOJÁSÉTELEK > Tojásételek

Fotó: Hemző Károly
Spárgás omlett
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g zöldspárga
- 1 nagy csokor újhagyma
- 2 ek. olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 8 tojás
- 80 g reszelt edami sajt
- 100 g tejföl
- 4-5 szál petrezselyem
- szerecsendió
- 1 kk. vaj/margarin
- 8-12 szem koktélparadicsom
- 4 bazsalikombóbita
1. A spárgasípokat megmossuk (a zöldspárgát nem kell meghámozni!), fás szárvégüket levágjuk, 12-16 szálat és a leválasztott spárgafejeket félretesszük, a középső szárrészeket pedig 3-4 cm-es darabokra aprózzuk. Az újhagymát megtisztítjuk 8-10 cm-es zöldjével együtt felkarikázzuk.
2. Megfonnyasztjuk az olajban az újhagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a felaprózott spárgát, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük. Tetejére helyezzük a spárgasípokat és a spárgafejeket, fedő alatt 8-10 percig pároljuk (a spárgafejek gyorsan megpuhulnak és törékenyek!), végül elfőzzük a levüket.
3. A tojásokat tálba ütjük, kissé felverjük. Hozzáadjuk a sajtot, a tejfölt és a finomra vágott petrezselymet, sóval, borssal, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
4. Közepes méretű serpenyőben felforrósítunk 1/4 kk. vajat/margarint, beleöntjük a tojáskeverék 1/4 részét, tetejére rendezzük a spárga 1/4-ét, és mérsékelt tűzön rezgősre sütjük (4-5 perc). Lapostányérra csúsztatjuk, alufóliával letakarva melegen tartjuk. A hozzávalókból további 3 omlettet sütünk, tetejüket megszórjuk gerezdekre szelt paradicsommal, bazsalikommal díszítjük, és mihamarabb tálaljuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé