2019. október 17.
Hedvig napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták


Fotó: Hemző Károly

Kapros-túrós batyu

Hozzávalók kb. 24 darabhoz:

  • A tésztához:
  • 1+2 dl tej
  • 25 g élesztő
  • 1 kk.+80 g kristálycukor
  • 500 g finomliszt
  • 2 tojássárgája + 1 a kenéshez
  • 8 ek. olaj + 1 kk. a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 1 csokor kapor
  • 2 tojás
  • 120 g porcukor
  • 500 g tehéntúró

1. A tésztához 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt és 1 kk. cukrot, felfuttatjuk, majd a tálba szitált liszt közepébe öntjük. Hozzáadjuk a maradék 2 dl langyos tejet, 1 csipet sót, 80 g cukrot, 2 tojássárgáját, végül az olajat, és robotgéppel hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarva meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

2. A töltelékhez a kaprot leöblítjük, zöldjét finomra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd a tojássárgákkal, a porcukorral és a kaporral együtt a túróhoz keverjük.

3. A tésztából 2 cipót formálunk, lisztezett deszkán (egymást követően) 30x40 cm-es lapokra nyújtjuk, majd 2x12, azaz 24 db 10x10 cm-es négyzetre vágjuk. Közepükre 1-1 kanál tölteléket halmozunk, egymással szemközti csúcsaikat egymásra hajtjuk-nyomkodjuk, aztán sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk, és 20-25 percig kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

4. A maradék 1 tojássárgáját elkeverjük 1 kk. olajjal, megkenjük vele a batyuk tetejét, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (20-25 perc). A formában hagyjuk kihűlni, tálaláskor tetejüket meghinthetjük fátyolnyi porcukorral.

Változatok:

– A túrótöltelékbe kapor helyett tehetünk 50 g mazsolát, 1 biocitrom/narancs reszelt héját, valamint 1-2 tasak bourbon vaníliás cukrot is.
– Túró helyett tölthetjük káposztával is: 500 g fehér káposztát megreszelünk, fél órára kissé besózzuk, majd kinyomkodjuk, és 2-3 ek. cukor hozzáadásával megpirítjuk 2-3 ek. olajban (alapíze édeskés, a cukor mennyiségét ízlés szerint módosíthatjuk).
– Olaj helyett használhatunk 80 g lágy vajat/margarint is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

176 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hagymás rostélyos

Marhahúsleves

Temesvári sertésborda
zöldbabcsokorral

Magyaros
töltött paprika

Hortobágyi
húsos palacsinta

Szilvásgombóc

Diós-mákos bejgli

Kakaós csiga

Libatepertő és
hideg libamáj

Tiszai halászlé

Újházy-tyúkleves

Leveles
tepertős pogácsa
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: