TORTÁK > Házias torták

Fotó: Elendel
Mandulás
almatorta
Hozzávalók 16 szelethez:
- 750 g savanykás alma
- 2-3 ek. citromlé
- 125 g lágy vaj/margarin + a formához
- 125+50 g porcukor + a szóráshoz
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 biocitrom reszelt héja
- 3+1 tojás
- 200 g finomliszt
- 1 kk. (1/2 tasak) sütőpor
- 3 ek. tejszín
- 20 g mandulapálcika
- 150 g tejföl
- 1/2 tasak vaníliás pudingpor
- 1 citromfűbóbita
1. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, vékony gerezdekre szeljük és meglocsoljuk a citromlével. 125 g vajat/margarint habosra keverünk 125 g cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, a citromhéjjal és 3 egyénként hozzáadott tojással. Összeszitáljuk a lisztet a sütőporral, majd a tejszínnel felváltva a masszába forgatjuk, és 26 cm átmérőjű, vajjal/margarinnal kikent, liszttel beszórt kapcsos tortaformába szedjük-simítjuk.
2. Felitatjuk az almagerezdekről a nedvességet, arányosan elosztva a tészta tetejére terítjük, kissé bele is nyomkodjuk. Megszórjuk a mandulával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
3. Közben elkeverjük a tejfölben a maradék 1 tojást, 50 g cukrot és a pudingport, az alma tetejére simítjuk. Visszatesszük a tortát a sütőbe, és további 50-55 percig sütjük (tűpróba!).
4. Késpengével óvatosan körbehaladva leválasztjuk a tésztát a forma belső oldaláról (sülés közben rásülhet az alma kifolyt leve!), és a formában hagyjuk kihűlni. Tálaláskor lapos tálra csúsztatjuk, megszórjuk porcukorral, és citromfűbóbitával vidámítva kínáljuk. Mélyhűthető! Vaníliakrémet, sodót kínálhatunk mellé.
Italajánlat:
Kávé, cappuccino, tea