TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Paradicsomos-
babos penne
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2-3 zsályalevél
- 8-10 bazsalikomlevél + 4 -bóbita
- 1 kis csokor petrezselyem
- 250 g főtt fehér bab (konzerv)
- 40 g bacon vagy húsos, füstölt szalonna
- 1 doboz felaprózott konzerv paradicsom (400 g)
- só, bors
- 1/2 piros húsú paprika
- 400 g penne (tollhegytészta)
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 12-16 fekete olívabogyó
1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprózzuk. A zöldfűszereket leöblítjük, 4 bazsalikombóbita kivételével finomra vágjuk. A babot szűrőtálba csúsztatjuk, bő hideg vízzel leöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük.
2. A mártáshoz a szalonnát vékony csíkokra szeljük, rózsaszínűre pirítjuk. Megfonnyasztjuk benne a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot (levével együtt), a zöldfűszereket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és mérséklet tűzön, félig lefedve 20 percig főzzük-sűrítjük. Hozzáadjuk a babot, éppen csak összeforrósítjuk, melegen tartjuk. A paprikát apróra vágjuk.
3. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát. Leszűrjük, mélyebb tálba csúsztatjuk, megöntözzük az olívaolajjal és lazán összekeverjük, mélytányérokba szedjük. Arányosan elosztva tetejére halmozzuk a mártást, megszórjuk az olívabogyókkal és a paprikával, majd a félretett bazsalikombóbitákkal dísztve azonnal tálaljuk. Külön tálkában frissen reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot (pecorino) kínálunk hozzá.
Fontos:
A konzervek használata nagyon kényelmes, kivált, ha egy-egy alapanyagból kisebb mennyiségre van szükségünk, ugyankkor hosszú előkészítést vagy főzést igényel. A nagyipari módszerekkel készített konzervek jó részét magában a dobozban főzik-puhítják, ezért különös tekintettel a natúr bab- és lencsekonzervekre, sűrű-ragacsos levüket felhasználás előtt ajánlatos leöblíteni, mert nem igazán kellemes az ízük, ráadásul az étel küllemét is rontják.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz fehérbor vagy rozé