VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok
Gyakran megmarad a sonka mellé főzött kemény tojásból (hogy a gyerekek sajátkezűleg festett tojásairól ne is beszéljünk), de az ünnepek alatt eltelünk vele. Ha azonban egy kicsit „megbűvöljük”, teljesen új, egészen más finomság válik belőle, amelyből biztosan szívesen eszik a család.

Fotó: Hemző Károly
Majonézes
tojássaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csokor újhagyma
- 1 közepes fej lilahagyma
- só, bors
- 1 ek. citromlé
- 100 g majonéz
- 100 g tejföl
- 1/2 kk. porcukor
- 1 ek. csípős mustár
- 7 kemény tojás
- 1 szál petrezselyem
1. A kétféle hagymát megtisztítjuk, megmossuk. Az újhagymát kevés zöldjével együtt felkarikázzuk; a lilahagymát vékony gerezdekre-karikákra szeljük, néhányat félreteszünk belőlük a díszítéshez, a többit elkeverjük kevés sóval és a citromlével.
2. A majonézt, a tejfölt, a porcukrot és a mustárt simára keverjük. A tojásokat meghámozzuk, egyet félreteszünk a díszítéshez, a maradék hatot felaprózzuk, lazán beleforgatjuk a majonézmártásba. Hozzákeverjük az újhagymát és a pácolt lilahagymát levével együtt, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, nem túl mély tálba szedjük. Gondosan letakarjuk, fogyasztásig hidegen tartjuk.
3. Tálalás előtt elnegyedeljük a maradék 1 tojást, és a félretett lilahagymával együtt a tojássaláta tetejére csinosítjuk. Felaprózott hagymaszárral/snidlinggel és petrezselyemmel vidámítjuk. Friss-ropogós kiflikarikák, sokmagos zsemleszeletkék illenek hozzá.
Tippek:
− Pompás mártogató, italkorcsolya, de hideg sültek kísérője is lehet.
− Dúsíthatjuk 120 g sovány tehéntúróval; tetejét megszórhatjuk néhány csipet pirospaprikával vagy chiliporral.
− Külön tálkákban felkarikázott retket, kígyóuborkát, 10-12 cm-es darabokra vágott szárzellert, sárgarépát, színes paprikát kínálhatunk hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé