2019. október 24.
Salamon napja van

LEVESEK > Krémlevesek

Ez a pikáns, egyszerű leves a húsvéti sonka főzőlevével és a maradék „sonkatörmelékkel” a legfinomabb. Ha nagyon eltelnénk az ünnep ízeivel, későbbi felhasználásra bátran eltehetjük mind a füstölt lét, mind a sonkát a mélyhűtőbe.
A rizslevesen kívül ízletes bab- vagy egyéb tartalmas levest is főzhetünk belőle.


Fotó: Hemző Károly

Sonkás rizsleves,
avagy kaszás leves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 közepes fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 6-8 szem feketebors
  • 1,5 liter füstölt sonkalé
  • 1 babérlevél
  • 40 g rizs
  • 300 g főtt sonka vagy sonkatörmelék
  • 200 g tejföl
  • 2 ek. rétesliszt
  • citromlé vagy fehér borecet
  • 15-20 szál snidling
  • 1-2 szál petrezselyem

1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a fokhagymát a borssal együtt teatojásba zárjuk. A sonkalét zsírtalanítjuk, megkóstoljuk, ha túlságosan sós, egy részét vízzel helyettesítjük. Felforraljuk, hozzáadjuk a hagymafejet, a teatojást, a babérlevelet és a rizst, félrebillentett fedő alatt, lassú forralással addig főzzük, amíg a rizs megpuhul, sőt kissé szétfő (25-30 perc). A sonkát vékony csíkokra vagy apró kockákra vágjuk, 2 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez .

2. Kiemeljük a levesből a hagymát, a teatojást és a babérlevelet. A tejfölt simára keverjük a liszttel és 2 merőkanál levessel, a leves egészéhez adjuk, 3-4 percig szelíden forraljuk, azaz behabarjuk. Beleszórjuk a sonkát, utánasózzuk, borsozzuk, ízlés szerint savanyítjuk. Tetejét megszórjuk a finomra vágott snidlinggel, végül a félretett sonkával és a petrezselyemlevelekkel díszítjük.

Tippek:

− A kész levest 100 g apróra tördelt-morzsolt rokforttal is gazdagíthatjuk.
− Készítetünk belőle krémlevest is: a vajpuhára főtt rizst habarás előtt finom krémmé pörgetjük, csak ezután adjuk hozzá a sonkát.
− Sonka helyett fokhagymás vajban/margarinban pirított zsemlekockákkal is dúsíthatjuk (2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. vaj/margarin és 2 szikkadt zsemle szükséges hozzá).

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

336 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Tojásos-sajtos
gazdag saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával

Gazdag
tavaszi saláta

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Uborkás-sonkás
rizssaláta

Sonkás és
sajtos roló

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: