LEVESEK > Krémlevesek
Ez a pikáns, egyszerű leves a húsvéti sonka főzőlevével és a maradék „sonkatörmelékkel” a legfinomabb. Ha nagyon eltelnénk az ünnep ízeivel, későbbi felhasználásra bátran eltehetjük mind a füstölt lét, mind a sonkát a mélyhűtőbe.
A rizslevesen kívül ízletes bab- vagy egyéb tartalmas levest is főzhetünk belőle.

Fotó: Hemző Károly
Sonkás rizsleves,
avagy kaszás leves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 6-8 szem feketebors
- 1,5 liter füstölt sonkalé
- 1 babérlevél
- 40 g rizs
- 300 g főtt sonka vagy sonkatörmelék
- 200 g tejföl
- 2 ek. rétesliszt
- citromlé vagy fehér borecet
- 15-20 szál snidling
- 1-2 szál petrezselyem
1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a fokhagymát a borssal együtt teatojásba zárjuk. A sonkalét zsírtalanítjuk, megkóstoljuk, ha túlságosan sós, egy részét vízzel helyettesítjük. Felforraljuk, hozzáadjuk a hagymafejet, a teatojást, a babérlevelet és a rizst, félrebillentett fedő alatt, lassú forralással addig főzzük, amíg a rizs megpuhul, sőt kissé szétfő (25-30 perc). A sonkát vékony csíkokra vagy apró kockákra vágjuk, 2 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez .
2. Kiemeljük a levesből a hagymát, a teatojást és a babérlevelet. A tejfölt simára keverjük a liszttel és 2 merőkanál levessel, a leves egészéhez adjuk, 3-4 percig szelíden forraljuk, azaz behabarjuk. Beleszórjuk a sonkát, utánasózzuk, borsozzuk, ízlés szerint savanyítjuk. Tetejét megszórjuk a finomra vágott snidlinggel, végül a félretett sonkával és a petrezselyemlevelekkel díszítjük.
Tippek:
− A kész levest 100 g apróra tördelt-morzsolt rokforttal is gazdagíthatjuk.
− Készítetünk belőle krémlevest is: a vajpuhára főtt rizst habarás előtt finom krémmé pörgetjük, csak ezután adjuk hozzá a sonkát.
− Sonka helyett fokhagymás vajban/margarinban pirított zsemlekockákkal is dúsíthatjuk (2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. vaj/margarin és 2 szikkadt zsemle szükséges hozzá).