2020. február 20.
Álmos napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Európának ezen a részén sonka (tojás és torma) nélkül nincsen húsvét, érdemes tehát a vásárlására és a  főzésére egy kis figyelmet fordítani.


Fotó: Hemző Károly

A húsvéti sonkáról

Vásárlás:

Akár hagyományosan pácolt és füstölt, akár gyors eljárással pácolt, esetleg alig füstölt, sonkát vásárolunk, érdemes a tapintásunkra és a szaglásunkra hagyatkozni. A légmentesen fóliába zárt, gyakran olcsóbb sonkák csomagolásán gondosan nézzük meg a szavatossági idő lejáratának dátumát (sajnos, még így is érhet meglepetés). A vásárlást nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mert akkor már csak a maradékból válogathatunk. A sonkát főzésig – jellegétől függően – levegős helyen, felfüggesztve vagy hűtőszekrényben tároljuk.

Sonkafőzés:

1. Személyenként 200 g nyers, füstölt sonkát 6-8 órára beáztatunk hideg vízbe. Ezután alaposan megmossuk, és annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi, feltesszük főni (ahány kilós a sonka, annyiszor 1 órát számítsunk rá). A vizet fokhagymával, hagymával, babérlevéllel, borssal stb. tetszés szerint ízesíthetjük.

2. Szelíd forralással, fedő alatt olyan puhára főzzük, hogy könnyen beleszaladjon a hústű. Ha csontja van, még melegen megforgatjuk és kihúzzuk belőle (hidegen körülményesebb).

A kuktában főzött sonka ugyan hamarabb elkészül, de általában kiszárad, mert a magas hő hatására egyszerűen kioldódik rostjai közül a zsír, amelytől szaftos-puha maradna.

3. Fontos, hogy a főzőlében hagyjuk kihűlni a sonkát. Tálalás előtt deszkára emeljük és felszeleteljük. A végeket már előre leválaszthatjuk róla, és az ünnepi salátához, tojástöltelékhez stb. felhasználhatjuk.

Általában kemény tojást, reszelt tormát, retket, újhagymát és friss kenyeret vagy kalácsot adunk hozzá, amely kissé édeskés ízével még inkább kiemeli a sonka zamatát.

Tippek:

Az értékes sonkalét tojás vagy leves főzésére később felhasználjuk, esetleg kisebb adagokban eltehetjük a mélyhűtőbe.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+ 6-8 óra áztatási idő
+ 4-6 óra hűlési idő

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Uborkás
fasírtroládok

Szűzpecsenye
tejszínes uborkával

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Sertéscsülök
pékné módra

A leveles salátákról

Kemény tojás főzése

Tésztában sült
húsvéti sonka

Tojásteszt

Mexikói fasírt

Temesvári sertésborda
zöldbabcsokorral

Rántott szelet
őszibarackos paprikachutney-val

Kalocsai
töltött sertéscomb
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: