TORTÁK > Házias torták
A svájciak nem csupán égbe szökő hegyeikre, kristálytiszta tavaikra, preciziós óráikra, pompás sajtjaikra és még pompásabb csokoládéjukra lehetnek büszkék, hanem erre a szerény megjelenésű, ám annál finomabb tortára is, amelyet egész éven át sütnek, de húsvétkor mindenképpen ott a helye az ünnepi asztalon.

Fotó: Hemző Károly
Svájci
sárgarépatorta
Eredeti neve: Rüeblitorte
Hozzávalók 16 szelethez:
- 1-1 biocitrom és -narancs reszelt héja
- 7 tojás
- 220 g sárgarépa
- 120 g hámozott, darált mogyoró
- 120 g hámozott, darált mandula
- 50 g zsemlemorzsa
- 50 g finomliszt
- 1kk. sütőpor
- 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 100 g+200 g finomított kristálycukor vagy porcukor
- A mázhoz és a díszítéshez:
- 1 kisebb citrom
- 300 g+1 kk. porcukor a nyújtáshoz
- 3 ek. cseresznyepálinka
- 100 g narancssárga marcipánmassza
- 50 g halványzöld marcipánmassza




1. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A tojásokat megmossuk. A citromot és a narancsot forró, folyó víz alatt gondosan megsikáljuk, szárazra töröljük. A sárgarépát meghámozzuk és finomra reszeljük. Összevegyítjük a mogyorót, a mandulát és a zsemlemorzsát, aztán hozzáadjuk a lisztben (habverővel) egyenletesen elkevert sütőport és őrölt fűszereket.
2. A tojásokat kettéválasztjuk. 5 tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény, majd 100 g apránként hozzáadott cukorral tömör-fényes habbá verünk. 7 tojássárgáját habosra keverünk 200 g cukorral, belereszeljük a citrom és a narancs héját. Beleforgatjuk a hab 1/3-át, aztán a maradék habbal felváltva a lisztes keveréket, végül hozzáadjuk a sárgarépát, és lazán összedolgozzuk (A).
3. A masszát a formába öntjük, többszörösen összehajtott konyharuhára helyezve, néhányszor szelíden a munkalaphoz veregetjük, hogy a massza egyenletesen kitöltse, és középső rácsálláson 50-55 percig sütjük (tűpróba!). A formában hagyjuk langyosra, majd rácsra borítva teljesen kihűlni – így szép sima alja lesz a torta teteje –, aztán konyharuhával letakarjuk, és 1 napig pihentetjük.
4. A mázhoz a citrom levét kinyomjuk, átszűrjük. 300 g porcukrot, 4 ek. citromlét és a cseresznyepálinkát fakanállal sűrű krémmé keverjük (az alkohol elpárolog, így gyerekre sem ártalmas!). A torta alá sütőpapírral letakart tepsit/tálcát helyezünk, aztán határozott mozdulattal a torta közepére öntjük a mázat, és egyenletesen elsimítjuk úgy, hogy az oldalán szépen-ritkásan lefolyjon. Hűvös, levegős helyen további 1 napig száradni hagyjuk.
5. A díszítéshez a marcipánt erőteljesen átgyúrjuk (kezünk melegétől jól formálhatóvá válik). A narancssárgából ujjnyi vastag rudat sodunk, 20 db 1 cm vastag szeletkére vágjuk, majd tenyerünk-ujjaink között, egyik végén elkeskenyedő, répaformára sodorjuk, és villával berovátkázzuk. A zöld marcipánt 1 kk. porcukorral meghintett munkalapon kinyújtjuk, és almalyukasztóval (vagy gyűszűvel) 20 pici korongot szúrunk ki belőle. Levélkéket formázva összecsippentjük őket (B), és egyet-egyet a répák vastagabb végére nyomkodunk (C).
6. Miután a máz kissé megkötött (1,5-2 óra), kijelöljük a torta tetején a szeletek helyét, szegélyét és közepét kirakjuk a marcipánrépákkal, és hagyjuk a mázat egészen megdermeni.
Kiadós, sokáig eláll, máz nélkül jól viseli a mélyhűtést.
Tippek:
− Narancssárga marcipánmassza híján készíthetjük úgy is, hogy 150 g fehér marcipánt néhány csepp ételfestékkel magunk színezünk meg, vagy sárga és piros marcipánmasszát fele-fele arányban, kézzel, alaposan összedolgozunk-gyúrunk.
− Levélkék gyanánt használhatunk meghámozott, felezett zöld pisztáciaszemeket is.
− Cukormáz helyett 100 g felolvasztott, 2 ek. napraforgóolajjal elkevert tortabevonó fehér- vagy étcsokoládét is használhatunk.
Italajánlat:
Kávé, cappuccino, tea, fűszeres desszertbor vagy édes pezsgő
Elkészítési idő:
1 óra 30 perc
+ 2 nap pihentetési idő
Energiatartalom:
368 kcal/szelet
Nehézségi fok: