DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok

Fotó: Hemző Károly
Tojáslikőrös eper-
banán saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g eper
- 1 biocitrom
- 50 g porcukor
- 2 közepes banán
- 2 dl tojáslikőr
- 1 citromfűbóbita
1. Az epret szűrőtálba szórjuk, hideg vízbe merítve-rázogatva megmossuk, lecsepegtetjük, majd konyharuhára terítve felitatjuk róla a vizet. Kicsavarjuk vagy ékelő mozdulattal kivágjuk az eperszemek csészeleveleit-csumáját, nem túl vékonyan felszeleteljük, és kissé egymásra csúsztatva tányérra/tálra rendezzük.
2. A citromot gondosan megmossuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük, levét kinyomjuk és a héjreszelékhez szűrjük. Hozzákeverjük a porcukrot, felével meglocsoljuk az epret.
3. A banánokat meghámozzuk, az eperrel azonos vastagságú szeletekre karikázzuk, és több részletben, de azonnal beleforgatjuk a maradék cukros citromlébe (különben megbarnulnak!). Az eper tetejére halmozzuk, lazán letakarjuk, és fél órára hidegre tesszük. Tálaláskor bevonjuk a tojáslikőrrel, és citromfű- vagy mentabóbitával díszítve kínáljuk.
Tippek:
Készíthetjük felaprózott (friss vagy befőtt) ananásszal is, ez esetben a tojáslikőrt narancslikőrrel (triple sec) vagy 4-8 ek. fehér rummal helyettesíthetjük. Néhány gombóc vaníliafagylalt sem rontja el!