VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Fotó: Hemző Károly
Töltött tojás
változatok
Hozzávalók 24 darabhoz:
- 12 tojás
- só
- A zöldfűszeres töltelékhez:
- 25-30 db zöldfűszerlevél (majoránna, tárkony, petrezselyem, bazsalikom, citromfű vegyesen)
- 1 apró fej hagyma
- 100 g natúr tejszínes krémsajt (pl. mascarpone, Philadelphia)
- 100 g pikáns krémsajt (pl. márványkrémsajt)
- 1/2 kk. szardellapaszta
- só, bors
- 8 gerezd dió
- A lazacos töltelékhez:
- 1 kis doboz füstölt, olajos lazacfilé (töltőtömeg 75 g)
- 100 g natúr tejszínes krémsajt
- 1 kk. citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- só, őrölt fehér bors
- A csípős töltelékhez:
- 50 g natúr tejszínes krémsajt
- 1 késhegynyi chilipor
- 1 kk. paprikakrém
- só, őrölt fehér bors
- 1/4 piros húsú paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál petrezselyem
- néhány madársaláta-/spenót- vagy zöldfűszerlevél
1. A tojásokat erősen sós vízben keményre főzzük, hideg vízbe merítve kihűtjük, majd meghámozzuk, félbevágjuk, és a fehérjék-csónakok épségére ügyelve kiemeljük a sárgájukat.
2. A zöldfűszeres töltelékhez a fűszerlevélkéket leöblítjük, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. A hagymát meghámozzuk, és a zöldfűszerekkel együtt finomra vágjuk. Hozzáadjuk a tejszínes és a pikáns krémsajtot, a szardellapasztát, egy kevés sót, jócskán frissen őrölt borsot, és habosra keverjük. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, megtöltünk vele 8 tojáscsónakot (a 4 tojássárgáját a csípős töltelékhez fogjuk felhasználni), és diógerezdekkel, zöldfűszerelevélkékkel díszítjük.
3. A lazacos töltelékhez a lazacszeletkéket kiemeljük az olajból, kihasítunk belőlük 8 db 5 cm hosszú és 1-1,5 cm széles csíkot, a többit aprítógépbe tesszük. Hozzáadunk 4 kemény tojássárgáját, a tejszínes krémsajtot, a citromlét, 1 gerezd áttört fokhagymát, ízlés szerint sót, frissen őrölt fehér borsot, és habos péppé keverjük-zúzzuk. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, megtöltünk vele 8 tojáscsónakot, végül a 8 feltekert, rózsaszerűen kihajtogatott lazaccsíkkal díszítjük.
4. A csípős töltelékhez a maradék 8 kemény tojássárgáját keverőtálba tesszük, hozzáadunk 50 g tejszínes krémsajtot, a chiliport, a paprikakrémet, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, és habosra keverjük. A paprikát gyufaszálnyi csíkokra, majd egészen apró kockákra vágjuk. 8 nagyobbat félreteszünk a díszítéshez, a többit 2 gerezd áttört fokhagymával együtt a krémhez adjuk. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, megtöltjük vele a maradék 8 tojáscsónakot, végül a paprikakockákkal és néhány petrezselyemlevélkével díszítjük.
5. A töltött tojásokat jól záródó műanyag dobozokba ültetjük, és legalább 1 órára behűtjük. Tálaláskor vegyesen-csinosan 2 lapos tálra rendezzük őket, a tál peremét, illetve a közöket madársaláta-, apró spenót- vagy zöldfűszerlevélkékkel díszítjük.
Tippek:
– Ha jó meleg konyhában dolgozunk, a krémek valószínűleg meglehetősen lágyak lesznek, ezért érdemes kisebb tálba szedni őket, fóliával letakarni (valamennyiben jócskán van illatos hozzávaló!), majd 15-30 percre betenni a hűtőszekrénybe, hogy kissé megdermedjenek, és rajzosabb legyen a „nyomatuk”.
– Ha a fenti sorrendet követjük, és mindig alaposan kinyomkodjuk a habzsákból a tölteléket, köztes mosogatás nélkül tudunk dolgozni.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé