2019. november 21.
Olivér napja van

SAJT- ÉS TOJÁSÉTELEK > Tojásételek


Fotó: Hemző Károly

Kemény tojás főzése

A
B
C

A leggyakoribb módszer, hogy a tojásokat evőkanállal, óvatosan, erősen sós vagy ecetes forrásban lévő bő vízbe eresztjük (főkép). Egyet-kettőt „gurítunk" rajta a kanállal, hogy a sárgája ne szálljon le azonnal az aljára, így valószínűbb, hogy középen marad.

 Az időt az újraforrástól számítjuk, kemény tojásnál pontosan 10 percet (a 8 perces tojás talán még finomabb és szebb)! Ezután azonnal bő, jéghideg vízbe merítjük (A) vagy hirtelen nagyobb mennyiségű hideg vizet eresztünk a főzővízéhez, és gyors egymásutánban többször hidegre cseréljük (a zárt „héjpáncélban" a tojás továbbfő, sárgájának szegélye szürkés-zöldesre színeződik

 ettől még semmi baja, csak éppen a szépsége vész el, pedig az fontos). A víz alatt kanálháttal kissé megütögetjük, megrepesztjük a tojás héját (B), 5 percig „áztatjuk” − ezalatt a víz beszivárog a tojás „teste" és héja közé, így nagy darabokban, könnyen le tudjuk választani a héjat  (C).

  A másik módszer az, hogy a tojást erősen sós, hideg vízben tesszük fel főni, és a forrástól számított 8 percig főzzük (a víz felforrósodás közben is fő!), így azonban nem biztos, hogy a sárgája középen marad!

 Sokan esküsznek arra, hogy a sonkalében (természetesen nem a sonkával egyidejűleg!) főtt tojás ízletesebb, bár ez vitatható, hiszen 10 perc alatt nem tudja a tojás átvenni a füstös ízt, ha pedig tovább hagyjuk a forró lében, beszürkül. Az értékes sonkaléből érdemesebb valami finom levest készíteni, vagy későbbi felhasználásra eltenni a mélyhűtőbe.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

10 perc

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Töltött tojás-
változatok

Spenótkrémmel
töltött tojás

Majonézes
tojássaláta

Tojásteszt

Padlizsán
tükörtojással

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Spárgás
tojáslepény

Spenótos
omlett-tekercs

Epres
Pavlova-torta

Mimóza
tojássaláta

A húsvéti sonkáról
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: