SAJT- ÉS TOJÁSÉTELEK > Tojásételek

Fotó: Hemző Károly
Tojásteszt
A tojás héja porózus, tehát minél régebbi, annál több nedv párolog el belőle, a helyére pedig levegő kerül. Ezért „megúsztatjuk”. Egy nagyobb pohárba hideg vizet öntünk, elkeverjük 1 ek. sóval, majd óvatosan, evőkanál beleeresztjük a vizsgálandó tojást:
► Ha a tojás vízszintes helyzetben a pohár fenekén marad, biztosan friss − ez a legalkalmasabb tükör-, lágy-, féllágy (6 perces) és buggyantott (bevert) tojás, valamint piskótafélék, krémek, habok, készítésére.
► Ha lent marad a pohár alján, de kissé rézsútos-függőleges helyzetbe fordul, még frissnek mondható − ez a legideálisabb kemény tojás főzéséhez, de rántotta, töltelékek, gyúrt tészták, sütemények, általában jól átsütött-főzött ételek készítésére változatlanul alkalmas.
► Ha feljön a víz színére és úszik-lebeg, bizony öregecske, − emberi fogyasztásra nem alkalmas.