2021. szeptember 28.
Vencel napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

Még majdnem két hetünk van az ünnepekig, de az előkészületeket
máris elkezdhetjük: például megsüthetjük ezt a világfinom, sokáig
elálló, vendégkápráztató teasüteményt, amelyhez segítségül hívhatjuk
az ügyes kis gyerekkezeket.


Fotó: Hemző Károly

Húsvéti mandulás
aprósütemény

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:

  • Az omlós tésztához:
  • 250 g finomliszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 140 g hámozatlan, darált mandula
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 100 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 kk. sütőpor
  • A mázhoz és díszítéshez:
  • 100 g tortabevonó ét- vagy tejcsokoládé
  • 2 ek. olaj
  • 1 tojásfehérje
  • 100 g porcukor
  • 1 kk. citromlé
  • sárga és rózsaszín ételfesték vagy málnaszörp
  • jégcukor, színes cukorgyöngyök

1. Az omlós tésztához a lisztet munkalapra szitáljuk, összedolgozzuk az apróra felkockázott fagyos vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a mandulát, a vaníliás cukrot, a porcukrot, végül a tojássárgákban elkevert sütőport és 1 csipet sót,  (vagy az egészet aprítógépben, néhány pörgetéssel összedolgozzuk, és munkalapra szedve) gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1/2 órán át pihentetjük.

2. A sütőt előmelegítetjük 200 °C-ra (légkeverés 170 °C).  Sütőpapírral kibélelünk 2-3 sütőlapot. A tésztát lisztezett munkalapon 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és különböző húsvéti-tavaszias formákkal (nyuszi, csibe, bárány, lepke, virág stb.) kiszúrjuk – a hulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újraformázzuk, amíg a tészta el nem fogy. A figurákat a sütőlapokra rakosgatjuk, 12-15 percig sütjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni.

3. A mázhoz a csokoládébevonót apróra vágjuk, meleg vízfürdőbe állított edénykében felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal (hogy folyékonyabb legyen és lassabban dermedjen). A tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével simára-sűrűre keverjük (nem verjük fel!). Egy részét fehéren hagyjuk, a többit néhány csepp ételfestékkel vagy málnaszörppel különböző színűekre festjük (nagyon kevés kell belőlük, hogy halvány-pasztellszineket kapjunk, az erőteljes-élénk színek nem esztétikusak!).

4. Tetszőleges arányban megmártjuk a figurákat a csokoládé-, illetve a cukormázban, rácsra rakosgatjuk (külön a csokoládésokat), tetejüket ízlés szerint jégcukorral, cukorgyöngyökkel (akár felaprózott dióval, mogyoróval, pisztáciával) díszítjük. A csokoládés figurákat a rácson hagyjuk teljesen megkötni, a cukorámázzal bevontakat pedig 100 °C-ra előmelegített, de kikapcsolt és kitámasztott ajtajú sütőbe tolva fényesre szárítjuk (kb. 20 perc).

5. Fogyasztásig sütőpapírral rétegezve, jól záródó fém- vagy műanyag dobozba zárjuk. 2-3 hétig biztosan eláll.

Tippek:

– A tésztát 1 citrom vagy narancs reszelt héjával is ízesíthetjük.
– Páros számú figurákat szúrunk ki a kissé vékonyabbra nyújtott tésztából, kettőt-kettőt pikáns lekvárral vagy nutellával összeragasztunk, és csak a felső lapot díszítjük, illetve tálalás előtt egyszerűen megszórjuk vaníliás porcukorral.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

70 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás túrókocka

Gombás táska

Mimóza
tojássaláta

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Spenótos pulykarolád

Avokádókrém
paprikaladikban

Kaviáros-tojásos
falatkák

Húsos
lilahagymatorta

Túrós zöldségtorta

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Töltött tojás-
változatok
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: