SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények
Még majdnem két hetünk van az ünnepekig, de az előkészületeket
máris elkezdhetjük: például megsüthetjük ezt a világfinom, sokáig
elálló, vendégkápráztató teasüteményt, amelyhez segítségül hívhatjuk
az ügyes kis gyerekkezeket.

Fotó: Hemző Károly
Húsvéti mandulás
aprósütemény
Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
- Az omlós tésztához:
- 250 g finomliszt
- 250 g vaj/margarin
- 140 g hámozatlan, darált mandula
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 100 g porcukor
- só
- 2 tojássárgája
- 1 kk. sütőpor
- A mázhoz és díszítéshez:
- 100 g tortabevonó ét- vagy tejcsokoládé
- 2 ek. olaj
- 1 tojásfehérje
- 100 g porcukor
- 1 kk. citromlé
- sárga és rózsaszín ételfesték vagy málnaszörp
- jégcukor, színes cukorgyöngyök
1. Az omlós tésztához a lisztet munkalapra szitáljuk, összedolgozzuk az apróra felkockázott fagyos vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a mandulát, a vaníliás cukrot, a porcukrot, végül a tojássárgákban elkevert sütőport és 1 csipet sót, (vagy az egészet aprítógépben, néhány pörgetéssel összedolgozzuk, és munkalapra szedve) gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1/2 órán át pihentetjük.
2. A sütőt előmelegítetjük 200 °C-ra (légkeverés 170 °C). Sütőpapírral kibélelünk 2-3 sütőlapot. A tésztát lisztezett munkalapon 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és különböző húsvéti-tavaszias formákkal (nyuszi, csibe, bárány, lepke, virág stb.) kiszúrjuk – a hulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újraformázzuk, amíg a tészta el nem fogy. A figurákat a sütőlapokra rakosgatjuk, 12-15 percig sütjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni.
3. A mázhoz a csokoládébevonót apróra vágjuk, meleg vízfürdőbe állított edénykében felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal (hogy folyékonyabb legyen és lassabban dermedjen). A tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével simára-sűrűre keverjük (nem verjük fel!). Egy részét fehéren hagyjuk, a többit néhány csepp ételfestékkel vagy málnaszörppel különböző színűekre festjük (nagyon kevés kell belőlük, hogy halvány-pasztellszineket kapjunk, az erőteljes-élénk színek nem esztétikusak!).
4. Tetszőleges arányban megmártjuk a figurákat a csokoládé-, illetve a cukormázban, rácsra rakosgatjuk (külön a csokoládésokat), tetejüket ízlés szerint jégcukorral, cukorgyöngyökkel (akár felaprózott dióval, mogyoróval, pisztáciával) díszítjük. A csokoládés figurákat a rácson hagyjuk teljesen megkötni, a cukorámázzal bevontakat pedig 100 °C-ra előmelegített, de kikapcsolt és kitámasztott ajtajú sütőbe tolva fényesre szárítjuk (kb. 20 perc).
5. Fogyasztásig sütőpapírral rétegezve, jól záródó fém- vagy műanyag dobozba zárjuk. 2-3 hétig biztosan eláll.
Tippek:
– A tésztát 1 citrom vagy narancs reszelt héjával is ízesíthetjük.
– Páros számú figurákat szúrunk ki a kissé vékonyabbra nyújtott tésztából, kettőt-kettőt pikáns lekvárral vagy nutellával összeragasztunk, és csak a felső lapot díszítjük, illetve tálalás előtt egyszerűen megszórjuk vaníliás porcukorral.
Italajánlat:
Kávé, cappuccino, tea