2020. augusztus 5.
Krisztina napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Égetett tészták


Fotó: Hemző Károly

Bogyós-krémes
fánkocskák

Hozzávalók 8 fánkhoz:

  • 2,5 dl víz
  • 1 csipet só
  • 60 g vaj/margarin
  • 125 g finomliszt
  • 4 tojás
  • 150 g málna
  • 150 g porcukor
  • 1/2 citrom leve
  • 3 zselatinlap (5 g)
  • 2+2 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • néhány kisebb menta- vagy citromfűlevél

1. A fánkokhoz felforralunk 2,5 dl vizet a sóval és a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a lisztet, élénk tűzön addig keverjük, amíg a massza összeáll. Lehúzzuk a tűzről, belekeverünk 1 tojást, hagyjuk kihűlni, majd egyenként beledolgozzuk a maradék 3 tojást, azaz égetett tésztát készítünk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatva, egymástól tisztes távolságra 8 kis tojásnyi halmot formálunk belőle, és 220 °C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük. Még melegen levágjuk a kalapkájukat.

2. A töltelékhez a bogyós gyümölcsöket leöblítjük, leszemezzük, 2-3 evőkanálnyit félretesszük a díszítéshez, a többit a málnával együtt, néhány pörgetéssel péppé turmixoljuk, áttörjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a citromlét. Beáztatjuk a zselatint 4-5 dl hideg vízbe, majd kinyomkodjuk, és 1 ek. gyümölcspéppel éppen csak felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzről, eldolgozzuk 2-3 ek. péppel, majd a gyümölcspép egészéhez adjuk, és 15-20 percre betesszük a hűtőszekrénybe.

3. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk, kanalanként beleforgatjuk a gyümölcspépbe. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, megtöltjük vele a fánkokat, 2 órára behűtjük.

4. Tálalás előtt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 2 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, dundi rózsákat nyomunk belőle a krém tetejére. A félretett gyömölcsökkel, friss ribizli-/mentalevélkékkel, némelyiket a levágott kalapkákkal díszítjük.

Tippek:

– Készíthetjük készen vásárolt képviselőfánkokból is.
– A masszából süthetünk 16 db kisebb fánkot is.

Italajánlat:

Édeskés desszertbor, likőrfélék (pl. Amaretto)

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc
+2 óra hülési idő

Energiatartalom:

350 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gesztenyekrémes-
csokis fánkocskák

Alaprecept – Képviselőfánk-
avagy égetett tészta

Epres-habos
fánkocskák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: