VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák
A húsvéti sonka mellé nem csak friss házikenyeret vagy foszlós kalácsot kínálhatunk, hanem ezt a mennyei pitét is, amely méltán megdobogtatja
a spenótimádók szívét. Természetesen húsvéttól függetlenül is ínyencfalat!

Fotó: Elendel
Spenótos pite
Hozzávalók kb. 24 kockához:
- Az éleszős-omlós tésztához:
- 150 g tejföl
- 1 kk. kristálycukor
- 35 g élesztő
- 750 g finomliszt
- 250 g vaj/margarin
- 2+1 tojássárgája
- só, bors
- A töltelékhez:
- 1,5 kg spenót
- 750 g tehéntúró vagy ricotta
- 3 tojás
- 150 g reszelt parmezán vagy trappista sajt
- 1 csokor petrezselyem
- 3 közepes fej hagyma
- 3 ek. olaj
- őrölt szerecsendió







1. A élesztős-omlós tésztához a tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat/margarint, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, 2 tojássárgáját, 1 kk. sót, és összegyúrjuk. 3/4-1/4 arányban egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belőle, letakarjuk, és 1/2 órát kelni hagyjuk.
2. A töltelékhez a spenótot megtisztítjuk, megmossuk, enyhén sós vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, jól kinyomkodjuk, és apróra vagdaljuk.
3. A túrót szitán (vagy kétszer krumplinyomón) áttörjük, illetve eleve krémes állagú túrót vásárolunk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a finomra vágott petrezselymet és a tojásokat (A). A hagymákat apróra felkockázzuk és megfonnyasztjuk az olajban, majd a spenóttal együtt a túrókrémhez keverjük (B), sóval, frissen őrölt borssal és 1-2 csipet szerencsendióval ízesítjük.
4. Egy kb. 25x35 cm-es mélyebb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A nagyobbik tésztacipót lisztezett munkalapon kb. 35x45 cm-es téglalapra nyújtjuk. Elharmadolva, lazán összehajtjuk, a tepsibe emeljük (C), széthajtjuk, az oldalakra nyomkodjuk, aljátés oldalát villával megszurkáljuk, majd belesimítjuk a tölteléket (D).
5. Kinyújtjuk a kisebbik tésztacipót is, derelyevágóval 1,5-2 cm széles csíkokra szeljük. 6-7 csíkot egymástól 3-4 cm távolságban, átlósan a töltelék tetejére fektetünk (E), megkenjük a maradék 1 tojássárgájával, majd hegyesszögben, rács alakzatban a tetejükre fektetünk másik 6-7 tésztacsíkot, és ugyancsak megkenjük tojássárgájával. A tészta szegélyét visszahajtjuk a töltelékre, illetve a rácsvégekre, lenyomkodjuk, és azt is megkenjük tojássárgájával (F). 180 °C-ra előmelegített sütőben, középső rácsálláson kb. 1 órán át sütjük (tűpróba!). A formában hagyjuk langyosra hűlni, és kisebb-nagyobb kockákra-szeletekre vágva, paradicsommal, snidlinggel vidámítva kínáljuk.
Tippek:
− Készíthetjük (750 g) mélyhűtött parajpüréből is, amelyet felengedés után leszűrünk, jól kinyomkodunk, és erős tűzön megszikkasztunk, a többi ugyanaz. Ha túl lágynak találnánk a masszát, 1-2 ek. zsemlemorzsát adhatunk hozzá.
− Gyerekeknek hidegen vagy melegítve, tízóraiként, uzsonnaként is pompás.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor, rozé