2020. szeptember 24.
Gellért napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok

Ez az egyszerű, gyors és elronthatatlan finomság, könnyű desszertje
lehet egy amúgy tartalmas húsvéti menünek, de önmagában, délutáni
csemegeként is pompás.


Fotó: Hemző Károly

Őszibarack diós-
csokoládés golyóval

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 4 babapiskóta
  • 100 g dió
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 8 felezett őszibarack (befőtt)
  • 60 g vaj/margarin
  • 1 dl tejszín
  • 4 ek. rum vagy brandy
  • néhány citromfűlevél
  • 200 g áfonya- vagy eperöntet

1. A babapiskótákat finomra törjük vagy megreszeljük. A diót megdaráljuk, 1 kávéskanálnyit félreteszünk a díszítéshez. A csokoládét felaprózzuk. Az őszibarackokat kiemeljük a befőttléből, üregükkel lefelé szűrőtálba tesszük, alaposan lecsepegtetjük.

2. A vajat/margarint és a tejszínt összeforraljuk, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a babapiskótát, a diót és a rumot/brandyt. Meleg vízfürdőben felolvasztjuk a csokoládét, beleforgatjuk a diós keveréket, és 3 órára betesszük a hűtőbe, hogy kissé megdermedjen.

3. Az őszibarackok gömbölyű aljából levágunk 1-1 vékony szeletkét, hogy ne csúszkáljanak-billegjenek, majd megfordítjuk, és nagyobb lapos- vagy 4 kistányárra rendezzük őket.

4. A masszából diónyi nagyságú adagokat szaggatunk ki, vizes tenyérrel golyókat formálunk belőlük, és az őszibarackmagok helyére ültetjük. Tetejüket megszórjuk a félretett darált dióval, citromfűlevélkékkel díszítjük, és gyümölcsöntettel körbelocsolva tálaljuk. Tejszínhabot kínálhatunk mellé.

Tippek:

– Keverhetünk a forró tejszínes keverékbe 1 púpozott kk. instant kávégranulátumot vagy 1/2 kk. finomra darált kávét is.
– Ha kimarad a masszából, kisebb golyókat kerekíthetünk belőle, és darált dióba, kakaóba vagy kókuszreszelékbe hempergetjük.
– A masszát készíthetjük eleve nassolni valónak: tetszés szerint megtöbbszörözzük a mennyiségeket, kisebb golyókká gömbölyítjük, olvasztott csokoládéba mártjuk, és ha megszáradtak, papírtálkákba szedve kínáljuk.

Megjegyzések:

Tudni érdemes avagy kis illemtudó:
Evőszközként (előételekhez, illetve erőleveshez is használatos, azaz a főételhez valónál kisebb) desszertvillát és -kanalat adunk hozzá: a villával rögzítjük a „sikamlós” őszibarackot, kanállal falatnyi adagokat szakítunk ki belőle, aztán még beleforgatjuk az öntetbe is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc
+ 3 óra hűlési idő

Energiatartalom:

342 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Majonézes
tojássaláta

Burgundiai
rokfortos körte

Mimóza
tojássaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Avokádókrém
paprikaladikban

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Tatárbifsztek

Orosz
csirkehússaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: