HÚSÉTELEK > Pulykahússal
Remek vendégváró, hiszen jócskán előredolgozhatunk. A pulykatekercseket előző nap elkészíthetjük, fedeles dobozba zárjuk, sütésig a hűtőben tartjuk, így tálalás előtt csak a sütés-párolás marad – ennyi idő alatt éppen elkészül a zöldségköret is (a zöldségeket is előre megtisztíthatjuk, így időt-energiát takaríthatunk meg!). Mutatós húsvéti főétel is válhat belőle.

Fotó: Hemző Károly
Spenótos pulykarolád
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g spenót
- só, bors
- 4 kemény tojás
- 4 vékony, nagy szelet pulykamellfilé (200 g/db)
- 4 nagy szelet főtt sonka
- 8 szelet gouda sajt
- szerecsendió
- 4 ek. olaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 6-8 gerezd fokhagyma
- A körethez:
- 2 csokor újhagyma
- 1 csokor zsenge sárgarépa
- 3 nagyobb vajretek
- 2 ek. vaj/margarin
- 3-4 szál petrezselyem
1. A spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk. 2 perc múlva jégkockákkal lehűtött vízbe merítjük, aztán leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük. Óvatosan leveleire bontjuk, patyolattiszta konyharuhára terítjük. A tojásokat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk.
2. A hússzeleteket leöblítjük, papírkendővel felitatjuk róluk a vizet, folpackkal letakarjuk, és szelíden kiveregetjük-elvékonyítjuk (ép, viszonylag nagyobb, szabályos húslapokra van szükségünk). Meghintjük sóval és frissen őrölt borssal.
3. Minden húslapra 1 szelet sonkát, 2 szelet sajtot és 1 sor spenótlevelet terítünk. Megszórjuk 1-1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval és őrölt borssal, 2 fél tojást borítunk a közepükre, aztán feltekerjük, és fogvájóval megtűzzük (a végüket is, hogy ki ne folyjon a sajt).
4. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, körbepirítjuk benne a hústekercseket. Alájuk öntjük a bort, hozzáadjuk a félbevágott fokhagymagerezdeket, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, többször megforgatva puhára pároljuk (25-30 perc) − az elfőtt pecsenyelét egy kevés vízzel pótoljuk.
5. A körethez a zöldségeket megtisztítjuk, a répát és az újhagymát (kevés zöldjével együtt) karikákra, a retket vékony hasábokra vágjuk, és 2-3 percig pirítjuk a felhevített vajban/margarinban. Ízlés szerint sózzuk, fedő alatt puhára pároljuk.
6. Kihúzzuk a fogvájókat a hústekercsekből, rézsútosan két-három darabra vágjuk, tálra rendezzük, megöntözzük a fokhagymás pecsenyealjjal. Köréjük szedjük a zöldségragut, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, és máris tálaljuk. További köretként burgonyapüré, párolt rizs, reszelt parmezán sajttal gazdagított polenta illik hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor