SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Muffinok

Fotó: Hemző Károly
Málnás muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 200 g málna
- 400 g finomliszt
- 1 tasak (10 g) sütőpor
- 1 csipet só
- 150 g porcukor + a szóráshoz
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 tojás
- 2,5 dl tej
- 1,2 dl olaj
- 1 citrom reszelt héja
- Az öntethez:
- 300 g málna + a díszítéshez
- 100 g porcukor
- 1/2 citrom leve
- 1 dl ásványvíz
- 1 kk. étkezési keményítő
- néhány citromfű vagy mentabóbita
1. Egy 12 csészés muffinformát kibélelünk kettesével egymásba illesztett papírtálkákkal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A málnát átválogatjuk. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, elkeverjük benne a sót, a porcukrot és a vaníliás cukrot. A tojást kissé felverjük, hozzáadjuk a tejet, az olajat, a reszelt citromhéjat, végül a lisztet, és jól összedolgozzuk.
2. A formák aljára szedünk 1-1 kis evőkanál masszát, sűrűn belenyomkodjuk a málnaszemeket, majd tetejükre simítjuk a maradék masszát, és a sütő közepén 35-40 percig sütjük (tűpróba!).
3. Az öntethez a málnát, a porcukrot, a citromlét és az ásványvizet öszeturmixoljuk, majd sűrű szövésű szitakanálon át lábaskába szűrjük, felforraljuk. Hozzáadjuk a 1/2 dl vízben elkevert étkezési keményítőt, és éppen csak sűrűsödéig forraljuk (1 perc), csinos tálkába szedjük.
4. 10 percig a formában pihentetjük a muffinokat, aztán rácsra sorakoztatva hagyjuk kihűlni. Tetejüket megszórjuk fátyolnyi porcukorral, és a langymeleg vagy hideg málnaöntet kíséretében, málnaszemekkel, citromfű-/mentabóbitákkal vidámítva kínáljuk.
Fontos:
Papírtálkák híján olvasztott vagy lágy vajjal/margarinnal vékonyan ki kell kenni a formák belsejét, mert még a teflonba is beleragad a tészta!
Tippek:
Málnaöntet helyett krémsűrűségűre felvert, vaníliás cukorral, kókuszreszelékkel illatosított tejszínt is kínálhatunk hozzá.
Italajánlat:
Édes desszertbor