VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Avokádókrém
paprikaladikban
Eredeti neve: Guacamole
Hozzávalók 8 csónakhoz:
- 1 nagy paradicsom
- 2 szál újhagyma
- 1 csípős zöldpaprika
- 1 csokor petrezselyem
- 1 biocitrom vagy zöldcitrom (lime)
- 2 érett avokádó
- só, bors
- 1-1 piros és zöld húsú paprika
- 8-10 szál snidling
1. A paradicsomot 2 percre forró, majd hideg vízbe mártjuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magjait és levét eltávolítjuk, apróra felkockázzuk. Az újhagymákat megtisztítjuk, 10-12 cm-es zöldjükkel együtt vékony karikákra szeljük. A csípős paprikát hosszában félbevágjuk, magjait-ereit a kívánt csípősség mértékében kiemeljük, illetve megtartjuk. A petrezselymet finomra aprítjuk. A citromot megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk és átszűrjük.
2. Az avokádókat megmossuk, középen, hosszanti irányban kettévágjuk, magjukat kiemeljük. Evőkanállal kivájjuk a héjakból az avokádóhúst, azonnal meglocsoljuk a citromlével, hogy meg ne barnuljon, majd villával finom péppé törjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a hagymát, (1 kk. kivételével) a csípős paprikát, a reszelt citromhéjat, a petrezselymet, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot.
3. A színes paprikákat megmossuk, elnegyedeljük, csumájukat, ereiket-magjaikat eltávolítjuk. Arányosan elosztva megtöltjük őket az avokádókrémmel, tetejüket piros paprikakockákkal, illetve snidlingel díszítjük, és lapos tálra rendezzük. A tál közepére szórjuk a félretett csípős paprikakockákat, és paradicsomhéjból csavart rózsával, petrezselyemlevélkével díszítjük. Kukoricachipsszel, kiflikarikákkal italkorcsolyaként kínáljuk.
Fontos:
Ügyeljünk arra, hogy a feldolgozásra kerülő avokádók teljesen érettek, tapintásra rugalmasan puhák legyenek. Legbiztosabb módszer, ha eleve kemény avokádókat vásárolunk, és 2-4 nap alatt saját konyhánkban hagyjuk megérni – a túlérett avokádó sem jó, mert nemcsak az állaga, az íze is megváltozik!
Tippek:
Ezt a mexikói eredetű, enyhén csípős krémet − jól záródó dobozban − 1-2 napig eltarthatjuk a hűtőszekrényben; a mélyhűtést nem szereti.