2022. június 26.
János napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Minél többféle leveles salátából készül, annál finomabb. 
Mivel a salátalevelekben lévő vitaminok és ásványi sók többsége
vízben oldódik, váltott vízben, alaposan, de lehetőleg gyorsan
mossuk meg őket. Felületükről minél tökéletesebben távolítsuk el
a vizet, mert különben lepereg róluk az olajos öntet, és ez ront az ízükön.


Fotó: Hemző Károly

Tavaszi
vegyes saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1/2 fejes saláta
  • 1/4-1/4 lollo rosso, endívia-, frizé- és jégsaláta
  • 150 g kígyóuborka
  • 2 csokor retek
  • 1 csokor újhagyma
  • 200 g paradicsom
  • 1 kis csokor petrezselyem vagy kapor
  • Az öntethez:
  • 4 ek. citromlé vagy almaecet
  • só, bors
  • 1 csipet porcukor
  • 1 kk. mustár
  • 8 ek. (extra vergine) olívaolaj

1. A salátaféléket leveleikre bontjuk, váltott vízben megmossuk, kicentrifugáljuk vagy tiszta konyharuhával felitatjuk róluk a vizet. A zöldségeket megtisztítjuk, és a petrezselyemmel vagy kaporral együtt megmossuk, lecsepegtetjük.

2. A salátaleveleket falatnyi darabkákra tépkedjük, mély tálba szórjuk. A hámozatlan uborkát, retket és az újhagymát (egy keveset a zöldjéből is) karikákra, a paradicsomot gerezdekre vágjuk. Kétharmad részüket a salátalevelekhez keverjük, a többit csinos halmokban-kupacokban a saláta tetejére rendezzük. A petrezselymet/kaprot finomra aprózzuk, és a saláta tetejére szórjuk. Folpackkal letakarjuk, tálalásig hidegen tartjuk.

3. Az öntethez a citromlében/almaecetben elkeverünk ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, a porcukrot és a mustárt, majd vékony sugárban hozzáadjuk az olívaolajat, és habverővel opálosra-sűrűre keverjük. A szépség kedvéért (az olajtól a levelek gyorsan összeesnek!) csak az asztalnál öntözzük meg vele a salátát, végül lazán összekeverjük. Pirítós, friss bagett illik hozzá.

Változatok:

− Ha maradék sült vagy főtt húst, sonkát, virslit, olajos halat, kemény tojást, pikáns sajtot adunk hozzá, űdítő, tápláló, vitamindús egytálvacsora lehet.
− Olaj helyett fokhagymával, snidlinggel, frissen őrölt borssal ízesített (görög) joghurttal is készíthetjük.
− A megmosott és szárazra törölgetett zöldfűszereket jól záródó, papírkendővel bélelt műanyag dobozban, a hűtőszekrényben 1 hétig is frissen eltarthatjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

25 perc

Energiatartalom:

141 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes
mártogató

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Dijoni hagymasaláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Gazdag rizssaláta
tojással

Olívás
paradicsomsaláta

A leveles salátákról

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Retek-krumpli-
rukola saláta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Gazdag
tavaszi saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: