SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták
Minél többféle leveles salátából készül, annál finomabb.
Mivel a salátalevelekben lévő vitaminok és ásványi sók többsége
vízben oldódik, váltott vízben, alaposan, de lehetőleg gyorsan
mossuk meg őket. Felületükről minél tökéletesebben távolítsuk el
a vizet, mert különben lepereg róluk az olajos öntet, és ez ront az ízükön.

Fotó: Hemző Károly
Tavaszi
vegyes saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1/2 fejes saláta
- 1/4-1/4 lollo rosso, endívia-, frizé- és jégsaláta
- 150 g kígyóuborka
- 2 csokor retek
- 1 csokor újhagyma
- 200 g paradicsom
- 1 kis csokor petrezselyem vagy kapor
- Az öntethez:
- 4 ek. citromlé vagy almaecet
- só, bors
- 1 csipet porcukor
- 1 kk. mustár
- 8 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A salátaféléket leveleikre bontjuk, váltott vízben megmossuk, kicentrifugáljuk vagy tiszta konyharuhával felitatjuk róluk a vizet. A zöldségeket megtisztítjuk, és a petrezselyemmel vagy kaporral együtt megmossuk, lecsepegtetjük.
2. A salátaleveleket falatnyi darabkákra tépkedjük, mély tálba szórjuk. A hámozatlan uborkát, retket és az újhagymát (egy keveset a zöldjéből is) karikákra, a paradicsomot gerezdekre vágjuk. Kétharmad részüket a salátalevelekhez keverjük, a többit csinos halmokban-kupacokban a saláta tetejére rendezzük. A petrezselymet/kaprot finomra aprózzuk, és a saláta tetejére szórjuk. Folpackkal letakarjuk, tálalásig hidegen tartjuk.
3. Az öntethez a citromlében/almaecetben elkeverünk ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, a porcukrot és a mustárt, majd vékony sugárban hozzáadjuk az olívaolajat, és habverővel opálosra-sűrűre keverjük. A szépség kedvéért (az olajtól a levelek gyorsan összeesnek!) csak az asztalnál öntözzük meg vele a salátát, végül lazán összekeverjük. Pirítós, friss bagett illik hozzá.
Változatok:
− Ha maradék sült vagy főtt húst, sonkát, virslit, olajos halat, kemény tojást, pikáns sajtot adunk hozzá, űdítő, tápláló, vitamindús egytálvacsora lehet.
− Olaj helyett fokhagymával, snidlinggel, frissen őrölt borssal ízesített (görög) joghurttal is készíthetjük.
− A megmosott és szárazra törölgetett zöldfűszereket jól záródó, papírkendővel bélelt műanyag dobozban, a hűtőszekrényben 1 hétig is frissen eltarthatjuk.