DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek
Ez az egyszerű, eredetileg nem túl tartalmas levesek után kínált meleg desszert
a nosztalgiakonyha valódi ékessége − a szerencsésebb gyerekek emlékezetében örökre megmarad édes-citromos illata, amelyet a rizsszemek között megbúvó mazsola és a baracklekvár zamata szinte a tökéletes gyönyörűség rangjára emel.

Fotó: Hemző Károly
Mazsolás rizsfelfújt,
avagy rizskoch
Hozzávalók 4 személyre:
- 150 g kerek szemű rizs
- 100 g puha mazsola
- 1 nagy biocitrom héja
- 7,5 dl tej
- 30 g+diónyi vaj/margarin
- 60+30 g kristálycukor
- 2 ek. zsemlemorzsa
- 4 tojás
- só
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- porcukor a szóráshoz
1. A rizst hideg, a mazsolát meleg vízzel leöblítjük, mindkettőt lecsepegtetjük. A citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, 2 kisujjnyi sárga héjat vékonyan lehántunk róla.
2. A tejet 30 g vajjal/margarinnal, 60 g cukorral és a citromhéjcsíkokkal felforraljuk. Beleszórjuk a rizst, lassú tűzön, félrebillentett fedő alatt, gyakorta megkeverve puha-sűrű péppé főzzük (25-30 perc), majd hagyjuk langyosra hűlni (a citromhéjat eltávolítjuk).
3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy csinos, közepes méretű, nem túl mély sütőtálat (ebben fogjuk tálalni) kikenünk diónyi vajjal/margarinnal és beszórunk zsemlemorzsával, a felesleget kirázzuk belőle.
4. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény, majd 30 g apránként hozzáadott cukorral fényes-tömör habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a vaníliás cukorral, azután a mazsolával együtt a rizshez adjuk. Hozzáreszeljük a citrom maradék héját, majd óvatosan, több részletben beleforgatjuk a tojáshabot, végül a sütőtálba öntjük, tetejét elsimítjuk.
5. Középső bordamagasságra állított rácson 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük (jócskán megnő sülés közben!). Tálalás előtt 10-15 percig pihentetjük (vigyázat, tűzforró a belseje!) – ez idő alatt kissé összeesik, nem baj, ilyen a természete, hiszen felfújt! Tetejét meghintjük porcukorral, és nagyobb kockákra vágva kínáljuk – langymelegen a legfinomabb. Felforrósított sárgabarack- vagy egyéb savanykás dzsem-lekvár, befőtt, vanília- vagy borsodó illik hozzá. Melegítve is finom (legegyszerűbb mikróban). Nagyon kiadós és laktató, a gyerekek imádják. Mélyhűthető!
Változatok:
Készíthetjük úgy is, hogy a rizsmassza felét sütőtálba simítjuk, tetejére 500 g megtisztított, vékony gerezdekre szelt, 40 g vajban/margarinban előzőleg megpárolt almát terítünk, meghintjük 2-3 ek. fahéjas porcukorral, majd befedjük a maradék masszával, a többi ugyanaz.