2019. december 5.
Vilma napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek


Fotó: Hemző Károly

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Hozzávalók 12 palacsintához:

  • A palacsintához:
  • 200 g finomliszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • só, bors
  • buborékos ásványvíz vagy szódavíz
  • 2 ek. olaj
  • 250 g spenót
  • A besamelhez:
  • 40 g vaj/margarin
  • 40 g finomliszt
  • 4 dl tej
  • őrölt szerecsendió
  • Továbbá:
  • 2 ek.+1kk. olaj
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g)
  • 6-8 bazsalikomlevél
  • 1/2 kk. szárított oregánó
  • 150 g sós juhsajt
  • 150 g mozzarella

1. A palacsintához  simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a tejjel, 1 csipet sóval és annyi ásvány- vagy szódavízzel, hogy folyós „tésztát" kapjunk, hozzáadjuk az olajat, fél órát pihentetjük. A spenótot megtisztítjuk, sós vízben 2 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük, kinyomkodjuk, finomra vágjuk. A masszából 6 „fehér" palacsintát sütünk, a maradékban elkeverjük a spenótot, és további 6 palacsintát sütünk belőle.

2. A besamelhez a vajban/margarinban sárgára pirítjuk a lisztet, felengedjük a tejjel, simára keverjük, sűrűsödésig főzzük, langyosra hűtjük. Sóval, borssal, 1 csipet szerecsendióval ízesítjük.

3. 2 ek. olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsomot, a felaprózott bazsalikomot és az oreganót, ízlés szerint sót, borsot, élénk tűzön besűrítjük.

4. 1 kk. olajjal kikenünk egy tűzálló tálat, 2 evőkanál besamelt simítunk az aljára. A palacsintákra 1-1 ek. besamelt kenünk, megszórjuk a szálasra reszelt juhsajttal, zsebkendőszerűen összehajtjuk, és kissé egymásra csúsztatva lerakjuk a tálba. Tetejüket bevonjuk a paradicsommártással, megszórjuk az apróra felkockázott mozzarellával, és 200 °C-os sütőben 25-30 percig sütjük. Meglehetősen laktató, kiadós, remek vendégváró!

Tippek:

− Készíthetjük (500 g) friss, meghámozott és felaprózott paradicsomból is.
− Friss spenót helyett használhatunk 50 g mélyhűtött parajpürét is, amelyet hagyunk felengedni, és alaposan kinyomkodva keverünk a masszához.
− Ebből a mennyiségből valószínűleg több lesz, mint 12 palacsinta, a maradékot, folpackba csomagolva, a hűtőben, néhány napig eltarthatjuk. Vékony metéltre vágva felhasználhatjuk például levesbetétként vagy mártással készült húsok köreteként.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

212 kcal/palacsinta

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gombás pirítós,
avagy bruschetta

Padlizsántallérok

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tésztával töltött
padlizsán

Bolognai
palacsintatekercs

Lazacos-rukolás
omlett

Sonkás
spárgagratin

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb

Zöldséges
sörpalacsinta

Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: