2019. szeptember 20.
Friderika napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták

A piskótalapokhoz általában azonos mennyiségű tojásfehérjét és tojássárgáját használunk, de ha különösen hajlékony, jól tekerhető lapot akarunk sütni, akkor több tojássárgájával és kevesebb tojásfehérjével készítjük.


Fotó: Hemző Károly

Alaprecept − Piskótalap

Hozzávalók 1 tekercsnek való piskótalaphoz:

  • 80 g finomliszt
  • 20 g étkezési keményítő
  • 1 kk. citromlé
  • 4 tojásfehérje
  • 8 tojássárgája
  • 50+50 g sütőcukor vagy finomított kristálycukor
  • 2 ek. porcukor a konyharuha szórásához
A
B
C
D
E
F

 

1. A sütőtepsit (kb. 30x40 cm) kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 240 °C-ra.

2. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel (vagy egyszerűen 100 g finomlisztet használunk, de keményítővel könnyebb lesz a tészta!). Egy tökéletesen zsírmentes tálban, a citromlé hozzáadásával felverjük a tojásfehérjéket, apránként hozzáadunk 50 g cukrot (A), és kemény, fényes habbá verjük. A tojássárgákat fehérre-habosra keverjük a maradék 50 g cukorral (B).

3. A hab 1/3-át lazán, lyukas fakanállal beledolgozzuk a tojáskrémbe (C). A maradékot a tetejére halmozzuk, rászitáljuk az étkezési keményítővel összekevert lisztet, és az egészet óvatosan, laza mozdulatokkal, felülről lefelé, hogy minél több levegő kerüljön bele, összedolgozzuk, de nem kevergetjük! A masszát a tepsibe öntjük-simítjuk (D), és a forró sütőben 8-10 percig sütjük.

4. Közben meghintünk a porcukorral egy a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát (E), a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétől, és megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon.

5. A sütőből kivett piskótalapot egyetlen határozott mozdulattal, tepsistül a konyharuhára borítjuk (F), azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, (főkép) és betakarjuk egy másik, nedves, jól kicsavart konyharuhával (különben gyorsan kiszárad a tészta és törékeny lesz!), hagyjuk kihűlni.

6. Ezután az egyes receptek szerint elkészítjük a tölteléket, a piskótalapra kenjük, és a hosszabbik oldalán felhajtott-összefogott konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, illetve az egyes receptek szerint dolgozunk vele tovább.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

1330 kcal/1 egész lap

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mézes-krémes
szelet

Csokoládés-
narancsos keksz

Mákos kifli,
pogácsa és virág

Diós-mákos
ikerkalács

Lekváros ravioli

Narancsos
töltött keksz

Diós-mákos bejgli

Alaprecept – Linzertészta

Karácsonyi
kalácskorona

Karácsonyi fatörzs –
francia specialitás

Mákos-meggyes
rácsos

Nürnbergi puszi,
avagy Elisa csókja
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: