DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Málnás
tiramisùhasáb
Hozzávalók 12 szelethez:
- 500 g mascarpone
- 100+100 g porcukor
- 10 g vanillincukor
- 4 tojássárgája
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 2,5 dl édes vermut (pl. Martini bianco)
- 27 db babapiskóta
- 500 g málna
- 3 dl tejszín
- 1 tasak habfixáló
- 2 ek. reszelt étcsokoládé
- néhány kisebb mentalevél







1. A mascarpónét kikeverjük 100 g porcukorral. A maradék 100 g porcukrot és a vaníliás cukrot fehér-habosodásig keverjük a tojássárgákkal (a fehérjéket egyéb célra elhasználjuk). Hozzáadjuk a fahéjat, majd kanalanként, elektromos habverővel beledolgozzuk a mascarpónéba (A).
2. Kibélelünk folpackkal egy 1,2 liter űrtartalmú őzgerincformát. A babapiskótákat kettesével-hármasával beleforgatjuk a Martiniba, 9 darabot hosszában lerakunk a forma aljára, tetejére simítjuk a krém felét. A málnából félretesszük a legszebb 12 szemet, a többinek a felét sűrűn a krémbe nyomkodjuk. Aztán még egy sor Martiniba forgatott babapiskóta (B), a maradék krém (C) és málna, végül a maradék Martiniba forgatott babapiskóta következik.
3. Kissé lenyomkodjuk a rakottas tetejét, visszahajtjuk a tetejére a folpackot, és legalább 4 órára (még jobb, ha egy éjszakára) hidegre tesszük.
4. Tálalás előtt kihajtjuk a forma tetején a folpackot, a hasábot hosszúkás tálra borítjuk, leemeljük a tetejéről a formát (D), lehántjuk a folpackot.
5. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, csillagcsőrös habzsákba szedjük, és 3 dundi csíkot-girlandot nyomunk a sütemény tetejére (E). Megszórjuk a reszelt csokoládéval (F), végül a félretett 12 szem málnával és mentalevélkékkel díszítve kínáljuk. Csak az asztalnál szeleteljük.
Megjegyzések:
A tiramisù szó helyes kiejtése: tíramiszu
Italajánlat:
Pezsgő, desszertbor
Elkészítési idő:
30 perc
+ 4 óra hűlési idő
Energiatartalom:
435 kcal/szelet
Nehézségi fok: