2019. október 24.
Salamon napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták


Fotó: Hemző Károly

Gyümölcsös
piskótarolád

Hozzávalók 12 szelethez:

  • A piskótalaphoz:
  • 85 g finomliszt
  • 40 g étkezési keményítő
  • 5 közepes tojás
  • 1 kk. citromlé
  • 70+80 g kristálycukor
  • 2 ek. porcukor a szóráshoz
  • Továbbá:
  • 100 g eper
  • 2 nagyobb kivi
  • 2 narancs
  • 1/2 tasak (5 g) vagy 3 zselatinlap
  • 250 g mascarpone
  • 3 tojássárgája
  • 100+100 g porcukor
  • 3 ek. narancslikőr (triple sec)
  • 50 g baracklekvár
  • 40 g pirított mandulalapocska
A
B
C
D
E

1. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A piskótalaphoz  összekeverjük a lisztet a keményítővel. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük a citromlével, majd 70 g több részletben beleszórt cukorral. A tojások sárgáját habosra keverjük 2 ek. vízzel és 80 g cukorral. Lazán (lyukas fakanállal) beleforgatjuk a tojáshab 1/3-át, a maradékot pedig több részletben úgy, hogy a lisztkeveréket mindig a tetejére szitáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe (30x40 cm) simítjuk, és 8-10 percig sütjük.

2. Közben megszórunk a porcukorral egy patyolattiszta, a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát. Határozott mozdulattal tepsistül ráborítjuk a sütőből kivett piskótalapot, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, és benedvesített, jól kicsavart konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

3. Az epret megmossuk, szárazra törölgetjük, a szárcsonkokat kitörjük. A kiviket és a narancsokat meghámozzuk, majd mindhárom gyümölcsöt megközelítőleg azonos méretű, apró darabokra vágjuk (A).

4. A töltelékhez a zselatint beáztatjuk 5 ek. (a lapokat 5 dl) hideg vízbe. A mascarponét és a tojássárgákat külön-külön habosra keverjük 100-100 g porcukorral (B), (C), majd evőkanalanként összedolgozzuk (D). A zselatint a narancslikőrrel, mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk (a lapokat előzőleg jól kinyomkodjuk), simára keverjük 2-3 ek. krémmel, majd gyors mozdulatokkal a krém egészéhez adjuk.

5. A hosszanti széleken 3-4 cm-t szabadon hagyva megkenjük a piskótalapot a krémmel, megszórjuk a gyümölcsökkel (E), és az alsó konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. Konyharuhástul alufóliába csomagoljuk, 3-4 órára hidegre tesszük.

6. Tálalás előtt felforrósítjuk a baracklekvárt, fém szitakanálban áttörjük, bevonjuk vele a hosszúkás tálra emelt tekercset, végül megszórjuk a mandulával. A szépség kedvéért csak az asztalnál szeleteljük. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Fontos:

A mascarponét és a tojásokat 1 órával felhasználás előtt kivesszük a hűtőszekrényből, hogy hőmérsékletűk azonos legyen, mert ha eltérő, könnyen kicsapódik-összeugrik a tojássárgája. 

Tippek:

− Különösen hajlékony piskótalapot kapunk, ha 80 g finomlisztből, 20 g étkezési keményítőből, valamint 8 tojássárgájából és 4 fehérjéből sütjük – ez esetben víz nem kell a tésztába.
− Kész piskótalapból gyorsabb, de legyen nagyon friss, hogy ne törjön!
− A mandulát serpenyőben, zsiradék nélkül világosdrappra pirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk (a forró serpenyőben ugyanis továbbpirul és megég!), hagyjuk kihűlni.

Italajánlat:

Édeskés desszertbor vagy pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 3-4 óra hűlési idő

Energiatartalom:

257 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes-olívás
paprikacsónakok

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Túrós zöldségtorta

Gazdag rizssaláta
tojással

Krémsajtos-
olívás papucs

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Sonkás-uborkás
krumplisaláta

Szicíliai olívás
narancssaláta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: