DESSZERTEK > Kanalas édességek > Pudingok és zselék

Fotó: Hemző Károly
Mokkapuding
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 2 tasak tejszínes pudingpor
- 3 ek. kristálycukor
- 1+1 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 2+8 dl tej
- 4 csapott ek. kávégranulátum
- 5 nagy ek. kávélikőr vagy rum
- 1 tasak habfixáló
- 2,5 dl tejszín
- 20-24 csokoládés kávészem
- 4 szem eper
- néhány kisebb citromfűlevél
1. A pudingport, a cukrot és 1 tasak vaníliás cukrot habüstben simára keverünk 2 dl hideg tejjel. A maradék 8 dl tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a kávégranulátumot, vékony sugárban a pudingos keverékhez adjuk, és gőz fölött, habverővel folyamatosan keverve besűrítjük.
2. Lehúzzuk a tűzről a krémet, beledolgozzuk a kávélikőrt/rumot, jéghideg vízfürdőbe állítjuk, gyakran megkeverve langyosra hűtjük. Arányosan elosztva 4 szemrevaló talpas pohárba/kehelybe vagy üvegtálkába szedjük, tetejét elsimítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni. Folpackkal letakarjuk, és legalább 2-3 órára behűtjük.
3. Tálalás előtt a maradék 1 tasak vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, majd csillagcsőrös habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomunk belőle a puding tetejére. Csokoládé-kávészemekkel (ezek híján drazséval, színes csokoládépasztillával vagy néhány csipet kakaóporral, nescaféval, illetve őrölt fahéjjal), félbevágott eperrel és citromfűlevélkékkel díszítve kínáljuk. Egyszerű, olcsó, elronthatatlan!
Fontos:
Ha gyerek is kap belőle, a kávélikőrt/rumot rumaromával helyettesítjük, és koffeinmentes kávégranulátumot használunk!
Megjegyzések:
Ha főétel után, desszertként kínáljuk, érdemes kisebb poharakban, fél adagokat kínálni, mert meglehetősen „tömény” – ez esetben a fenti mennyiség 6-8 személyre elegendő.
Elkészítési idő:
30 perc
+ 2-3 óra hűlési idő
Energiatartalom:
519 kcal/kehely
Nehézségi fok: