2020. február 19.
Zsuzsanna napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek

Amikor így tavasztájt könnyű, mégis tápláló és vitamindús ételekre vágyunk,
itt az ideje ennek a remek felfújtnak, amelyet finom-könnyű egytálételként
vagy köretként kínálhatunk. Némi előkészítést igényel ugyan, de voltaképpen
roppant egyszerű, mondhatnám elronthatatlan.


Fotó: Hemző Károly

Tavaszi
zöldségfelfújt

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 csokor újhagyma
  • 4 zsenge sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 250 g főtt, füstölt sonka egyben
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 bazsalikombóbita
  • 1 ek.+ diónyi vaj/margarin
  • 250 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 4 tojás
  • 250 g krémtehéntúró
  • 2 púpozott ek. búzadara (30 g)
  • 1,5 dl tej
  • só, őrölt fehér bors
  • 100 g edami vagy trappista sajt

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Az újhagymát (8-10 cm-es zöldjével együtt) nem túl apróra daraboljuk, a sárgarépát és a zellert vékony karikákra szeljük. A sonkát kisebb kockákra vagy karcsú csíkokra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, a petrezselyem levélkéit lecsipkedjük, finomra aprítjuk.

2. Felhevítünk 1 ek. vajat/margarint, megfonnyasztjuk benne az újhagymát, hozzáadjuk a sárgarépát és a zellert, 2 perc múlva a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), fedő alatt 4-5 percig pároljuk, hűlni hagyjuk. Diónyi vajjal/margarinnal kikenünk és zsemlemorzsával meghintünk egy közepes méretű, mélyebb sütőedényt. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, sárgájukat a túróhoz keverjük. Hozzáadjuk a búzadarát, apránként a tejet, ízlés szerint sót, fehér borsot és a petrezselymet, végül belereszeljük a sajtot.

4. A tojások fehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A sonkát és a túrómasszát a kihűlt zöldségraguhoz adjuk, alaposan összedolgozzuk, utánasózzuk, borsozzuk. Több részletben, kíméletesen, hogy össze ne törjön, beleforgatjuk a habot, és a sütőedénybe simítjuk.

5. A forró sütőben, középső bordamagasságra állított rácson 45-50 percig sütjük (tűpróba!). A látvány kedvéért azonnal az asztalra állítjuk, hadd csodálja meg mindenki, amíg össze nem esik! Bazsalikombóbitákkal díszítjük, de tálalásával-fogyasztásával várjunk néhány percet, mert tűzforró a közepe! Bazsalikomos paradicsommártást, ketchupot adhatunk mellé. Friss, sokmagos kenyér, péksütemény illik hozzá.

Tippek:

A felfújt − bármilyen különös − hidegen is finom, bátran adhatjuk gyereknek készített uzsonnaként: vékony szeleteket vágunk belőle, és zsemlébe, két kenyérszelet közé fektetjük, végül néhány paradicsomkarikával, salátalevéllel vidámítjuk. 

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

514 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Marinált zöldségek

Tésztával töltött
padlizsán

Zöldséges
brokkoligratin

Zöldséges
húsgombócok

Zöldséges
rizibizi

Kenyértorta
pizzasütő módra

Csirkés
Waldorf-saláta

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban

Krumplipüré-
sütőtök köret

Padlizsán
tükörtojással

Spenótos
rakott krumpli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: