EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok
Tavasszal a nagyra nőtt karalébék is meglepően zsengék: pompás leveseket, főzeléket, köreteket, sőt nyers állapotban salátákat is készíthetük belőlük. Ennek a tejszínes-zöldséges köretnek részeként, édeskés zamatának köszönhetően
a legteljesebb harmóniát alkotja a csirke semleges, ámde a szalonna és a sajt karakteres ízével.

Fotó: Hemző Károly
Karalábés
göngyölt csirkemell
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g póréhagyma vagy 3 csokor újhagyma
- 500 g sárgarépa
- 2-3 nagy, zsenge karalábé (1 kg)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 1 ek. ételízesítő
- 4 csirkemellfilé (150 g/db)
- 1 kk. provence-i fűszerkeverék
- só, bors
- őrölt fehér bors
- 8 vékony szelet húsos bacon
- 2 dl tejszín
- 3 ek. ételsűrítő granulátum
- 100 g gouda vagy edami sajt
- szerecsendió





1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A pórét (az újhagymát 8-10 cm-es zöldjével együtt) és a sárgarépát vastagon felkarikázzuk, a karalábét karcsú hasábokra/nagyobb kockákra vágjuk. Megfonnyasztjuk az olajban a pórét, rádobjuk a sárgarépát és a karalábét, meghintjük az ételízesítővel, felöntjük 2,5 dl vízzel, és fedő alatt 10 percig főzzük.
2. Közben a csirkemelleket leöblítjük, lecsepegtetjük, meghintjük sóval, borssal, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, aztán 2-2 szelet kissé egymásra csúsztatott szalonnaszeletbe göngyöljük (A). Felforrósított teflonserpenyőben, élénk tűzön körbepirítjuk őket (4-5 perc) (B). A csirke alól elvett zsiradékkal kikenünk egy mélyebb, csinos tűzálló tálat/sütőedényt (ebben fogjuk tálalni).
3. A zöldséghez adjuk az áttört fokhagymát, a tejszínt (C) és az ételsűrítőt, folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük. Hozzáreszeljük a sajt kétharmadát, sóval, őrölt fehér borssal és egy kevés frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, összeforraljuk.
4. A sütőedénybe szedjük-simítjuk a zöldségragut, tetejére rendezzük az elősütött csirkemelleket (D), végül meghintjük a maradék reszelt sajttal, és 200 °C-on
15-20 percig sütjük-pirítjuk. További köretként burgonyapürét vagy egyszerűen friss kenyeret kínálhatunk hozzá.
Tippek:
Ha a zsenge karalábét nem használjuk fel azonnal, külső, nagyobb leveleit letördeljük, a középső 4-5 kisebb, „vízmegtartó” levelet a gumón hagyjuk, így tovább friss marad. Papírkendőbe/selyempapírba csomagoljuk, majd nejlontasakba zárjuk, és a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszébe tesszük. Lehetőleg mihamarabb elfogyasztjuk, mert magas C- és B-vitamin tartalma a tárolás következtében egyre csökken!
Változatok:
− A zöldségeket ízlésünk és kedvünk szerint társíthatjuk, a póré/újhagyma azonban ne maradjon ki belőle.
− Csirkemell helyett készíthetjük 15-20 cm-es darabokra vágott sertés szűzérmével, pulykamellfilével is.
Megjegyzések:
Az igen kényelmes, forró ételekbe is szórható, nem csomósodó és azonnal oldódó ételsűrítő granulátum helyett, sűríthetjük rétes- vagy rizsliszttel is, ezt azonban célszerű előzőleg egy kevés vízben vagy a tejszínben elkeverni.
Italajánlat:
Félszáraz, könnyű fehérbor