LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Spenótkrémleves
tojással
Hozzávalók 4 személyre:
1. A spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük. Az újhagymát és a fokhagymát meghámozzuk, az újhagymát (kevés zöldjével együtt) vékonyan felkarikázzuk. A burgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk.
2. Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban a hagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a spenótot, és csak annyi vízzel, amennyi mosáskor a leveleken maradt, fedő alatt 2-3 percig pároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát, belemorzsoljuk a leveskockákat, felöntjük 1 liter vízzel, egy kevés frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, és félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük (25 perc)
3. Hozzáadunk 1,5 dl tejszínt, botmixerrel az egészet finom péppé turmixoljuk, majd elkeverjük a 4-5 ek. hideg vízben feloldott étkezési keményítővel, és felforraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, melegen tartjuk.
4. A tojásokat sós vízben, a forrástól számított 5 percig főzzük, hideg vízbe merítve langyosra lehűtjük, majd óvatosan meghámozzuk, és kettévágjuk. A forró levest mélytányérokba szedjük, tetejükre helyezzük a fél tojásokat, végül 1-1 kk. tejszínnel cirmosítjuk, és majoránna- vagy petrezselyemlevélkékkel díszítve mihamarabb tálaljuk