VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák
A világon mindenütt igen népszerűek a zöldséggel, hússal, egyéb tartalmas finomságokkal töltött – pie, quiche névre is hallgató – sós torták, amelyeket vendégváróként, italkorcsolyaként vagy előételként szoktak készíteni.
Ehhez a tortához éppen elegendő egy-két pohár jó bor, hogy a barátainkkal,
kedvesünkkel töltött órák ezúttal ne feltétlenül a főzésről szóljanak...

Fotó: Elendel
Húsos
lilahagymatorta
Hozzávalók kb. 12 szelethez:
- A tésztához:
- 150 g finomliszt
- só, bors
- 90 g vaj/margarin + a formához
- 1 tojás
- A töltelékhez és az öntethez:
- 400 g lilahagyma
- 1 piros húsú kaliforniai paprika
- 1+1 ek. (classico) olívaolaj
- 400 g darált sertés- és marhahús vegyesen
- 2 ek. paradicsompüré
- 2 szál friss vagy 1/2 kk. szárított kakukkfű
- 80 g gouda sajt
- 2,5 dl tejszín
- 4 tojás
- szerecsendió
1. A tésztához az átszitált lisztet, 1 csipet sót, az apróra felkockázott vajat/margarint és 1 tojást előbb a robotgép dagasztóbetétjével, illetve aprítógépben összedolgozunk, aztán munkalapra szedve gyors mozdulatokkal simára gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, 30 percre betesszük a hűtőszekrénybe.
2. A töltelékhez a hagymákat meghámozzuk és karcsú gerezdekre vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, vékony csíkokra szeljük. Mélyebb serpenyőben felforrósítunk 1 ek. olívaolajat, beledobjuk a hagymát és a paprikát, 2 percig pirítjuk. 2 nagy evőkanállal kiveszünk belőle a díszítéshez, a maradékot félpuhára sütjük, végül szűrőlapáttal tányérra emeljük (mire elkészül, sem a torta, sem a lehelletünk nem lesz hagymaszagú!).
3. A serpenyőbe öntjük a maradék 1 ek. olívaolajat, beleforgatjuk a darált húst, élénk tűzön, (két favillával) folyamatosan keverve morzsásra pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
4. Az öntethez a kakukkfüvet leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük, felaprózzuk. A sajtot finomra reszeljük. Elkeverjük a tejszínben a tojásokat és a sajtot, sóval, borssal, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval és a kakukkfűvel ízesítjük.
5. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Kikenünk vajjal/margarinnal egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát. Lisztezett munkalapon kb. 30 cm-es korongra nyújtjuk a tésztát, kibéleljük vele a formát, a túllógó szegélyeket körben levágjuk vagy behajtjuk, az alját pedig villával sűrűn megszurkáljuk. Belesimítjuk a húst, majd a hagymát, bevonjuk az öntettel, és a forró sütőben 30-35 percig sütjük.
6. 15-20 percig a formában hagyjuk hűlni, aztán lapos tálra csúsztatjuk, tetejét a félretett hagymával-paprikával és tetszés szerinti zöldfűszerlevelekkel díszítjük. Langymelegen a legfinomabb. Tálaláskor az asztalnál, tortaszerűen szeleteljük.
Tippek:
A tortát fogyasztás előtt egy nappal is megsüthetjük, kihűlés után alufóliával letakarjuk, hidegre tesszük. Tálalás előtt leemeljük róla a takarót, és néhány perc alatt átlangyosítjuk a mikróban. Mélyhűthető!
Változatok:
Darált pulykafelsőcombból is remek.
Megjegyzések:
A töltelék összetételét ízlésünk és fantáziánk szerint változtathatjuk, a tészta és az öntet azonban bármely zöldséges, húsos stb. sós tortához ideális, legfeljebb a fűszereket igazíthatjuk a töltelék jellegéhez.
Italajánlat:
Félszáraz borok, sör