2019. november 13.
Szilvia napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

 A világon mindenütt igen népszerűek a zöldséggel, hússal, egyéb tartalmas finomságokkal töltött – pie, quiche névre is hallgató – sós torták, amelyeket vendégváróként, italkorcsolyaként vagy előételként szoktak készíteni.
Ehhez a tortához éppen elegendő egy-két pohár jó bor, hogy a barátainkkal,
kedvesünkkel töltött órák ezúttal ne feltétlenül a főzésről szóljanak... 


Fotó: Elendel

Húsos
lilahagymatorta

Hozzávalók kb. 12 szelethez:

  • A tésztához:
  • 150 g finomliszt
  • só, bors
  • 90 g vaj/margarin + a formához
  • 1 tojás
  • A töltelékhez és az öntethez:
  • 400 g lilahagyma
  • 1 piros húsú kaliforniai paprika
  • 1+1 ek. (classico) olívaolaj
  • 400 g darált sertés- és marhahús vegyesen
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 2 szál friss vagy 1/2 kk. szárított kakukkfű
  • 80 g gouda sajt
  • 2,5 dl tejszín
  • 4 tojás
  • szerecsendió

1. A tésztához az átszitált lisztet, 1 csipet sót, az apróra felkockázott vajat/margarint és 1 tojást előbb a robotgép dagasztóbetétjével, illetve aprítógépben összedolgozunk, aztán munkalapra szedve gyors mozdulatokkal simára gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, 30 percre betesszük a hűtőszekrénybe.

2. A töltelékhez a hagymákat meghámozzuk és karcsú gerezdekre vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, vékony csíkokra szeljük. Mélyebb serpenyőben felforrósítunk 1 ek. olívaolajat, beledobjuk a hagymát és a paprikát, 2 percig pirítjuk. 2 nagy evőkanállal kiveszünk belőle a díszítéshez, a maradékot félpuhára sütjük, végül szűrőlapáttal tányérra emeljük (mire elkészül, sem a torta, sem a lehelletünk nem lesz hagymaszagú!).

3. A serpenyőbe öntjük a maradék 1 ek. olívaolajat, beleforgatjuk a darált húst, élénk tűzön, (két favillával) folyamatosan keverve morzsásra pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

4. Az öntethez a kakukkfüvet leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük, felaprózzuk. A sajtot finomra reszeljük. Elkeverjük a tejszínben a tojásokat és a sajtot, sóval, borssal, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval és a kakukkfűvel ízesítjük.

5. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Kikenünk vajjal/margarinnal  egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát. Lisztezett munkalapon kb. 30 cm-es korongra nyújtjuk a tésztát, kibéleljük vele a formát, a túllógó szegélyeket körben levágjuk vagy behajtjuk, az alját pedig villával sűrűn megszurkáljuk. Belesimítjuk a húst, majd a hagymát, bevonjuk az öntettel, és a forró sütőben 30-35 percig sütjük.

6. 15-20 percig a formában hagyjuk hűlni, aztán lapos tálra csúsztatjuk, tetejét a félretett hagymával-paprikával és tetszés szerinti zöldfűszerlevelekkel díszítjük. Langymelegen a legfinomabb. Tálaláskor az asztalnál, tortaszerűen szeleteljük.

Tippek:

A tortát fogyasztás előtt egy nappal is megsüthetjük, kihűlés után alufóliával letakarjuk, hidegre tesszük. Tálalás előtt leemeljük róla a takarót, és néhány perc alatt átlangyosítjuk a mikróban. Mélyhűthető!

Változatok:

Darált pulykafelsőcombból is remek.

Megjegyzések:

A töltelék összetételét ízlésünk és fantáziánk szerint változtathatjuk, a tészta és az öntet azonban bármely zöldséges, húsos stb. sós tortához ideális, legfeljebb a fűszereket igazíthatjuk a töltelék jellegéhez.

Italajánlat:

Félszáraz borok, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

310 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tatárbifsztek

Gazdag rizssaláta
tojással

Túrós zöldségtorta

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Sonkás és
sajtos roló

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Avokádókrém
paprikaladikban

Krumplisaláta
túrókrémmel

Gombás táska

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Avokádókrémes
fánkfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: