SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

Fotó: Hemző Károly
Kókuszos csiga
Hozzávalók kb. 40 csigához:
- A tésztához:
- 400 g finomliszt
- 250 g vaj/margarin
- 1/2 dl tejföl
- 20 g élesztő
- 4 tojássárgája
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 nagy csipet szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja
- A töltelékhez:
- 4 tojásfehérje
- 300 g kristálycukor
- 200 g kókuszreszelék
1. A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal. A tejfölt meglangyosítjuk, beletördeljük és simára eldolgozzuk az élesztőt, majd a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, a szódabikarbónát és a reszelt citromhéjat, a liszthez adjuk. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, lisztezett munkalapon cipót formálunk belőle, letakarjuk, és fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük (cukor nem kell bele!).
2. Közben gőz fölött, 1 csipet sóval felverjük a tojásfehérjéket, aztán az apránként beleszórt cukorral tömör habbá verjük, levesszük a gőzről, és beleforgatjuk a kókuszreszeléket. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral.
3. A tésztát kb. 30x40 cm-es lapra nyújtjuk, középen szabadon hagyunk egy 10 cm-es hosszanti csíkot, és megkenjük az arányosan elosztott krémmel. Kívülről befelé haladva, szorosan feltekerjük, középen kettévágjuk, majd 2 cm vastagon felszeleteljük. Vágott felükre fordítva a tepsikbe rakosgatjuk a csigákat, és középső bordamagasságon világossárgára sütjük (20-25 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálaláskor lapos tálra rendezzük őket, tetejüket megszórhatjuk vaníliás porcukorral. Kiadós, sokáig eláll.
Tippek:
Aprítógépben is elkészíthetjük a tésztát: a lisztet, a vajat/margarint és a többi, tejfölben elkevert hozzávalót néhány pörgetéssel összedolgozzuk, cipót formálunk belőle stb., a többi ugyanaz.
Változatok:
Kókuszreszelék helyett készíthetjük darált dióval vagy mogyoróval is.
Italajánlat:
Tea, kávé, cappuccino