TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Penne paradicsomos
gombaraguval
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g barna sampinyon gomba
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4-5 felezett, aszalt paradicsom (olajban)
- 4 ek. (classico) olívaolaj
- 1 ek. paradicsompüré
- 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g)
- 1/2 biocitrom
- 1 babérlevél
- 1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
- só, bors
- 1/2-1 kk. kristálycukor
- 400 g penne (tollhegytészta)
- néhány oregánó- vagy bazsalikombóbita
1. A gombát, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a gombát felszeleteljük, a hagymát és a lecsepegtetett aszalt paradicsomot apróra vágjuk.
2. Megfonnyasztjuk az olívaolajban a hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a gombát, néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk az aszalt paradicsomot, a paradicsompürét, a paradicsomot levével együtt, a citrom reszelt héját és átszűrt levét, a babérlevelet, a fűszerkeveréket, egy kevés sót, néhány tekerésnyi frissen őrölt borsot, és mérsékelt tűzön, félrebillentett fedő alatt sűrűre főzzük. Ízlés szerint édesítjük, végül kidobjuk belőle a babérlevelet.
3. Miközben a mártás készül, 4 liter enyhén sós, lobogva forró vízbe dobjuk a tésztát, a csomagoláson javasolt ideig főzzük, aztán leszűrjük, kissé lerázzuk róla a vizet, és egyenesen a mártásba csúsztatjuk. Két favillával lazán összekeverjük, tetejét megszórjuk néhány oregánó- vagy bazsalikombóbitával, és azonnal tálaljuk. Külön tálkában frissen reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot (pecorino) kínálunk hozzá.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé