HALÉTELEK > Tengeri halak és a tenger gyümölcsei

Fotó: Hemző Károly
Citromos halfilé
mandulás spenóttal
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 sovány, szálkamentes édesvízi vagy tengeri halfilé (200 g/db)
- 1 citrom
- só, bors
- 800 g spenót
- 1 nagy, piros húsú paprika
- 1 ek. vaj/margarin
- 2 ek. gyalult mandula
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 4-6 gerezd fokhagyma
1. A halszeleteket leöblítjük, bőrös oldalukat a gerincvonalra merőlegesen sűrűn bemetsszük, azaz beirdaljuk. Meghintjük sóval, meglocsoljuk 1/2 citrom átszűrt levével, majd letakarjuk, és a hűtőbe tesszük.
2. A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, és csak annyi vízzel amennyi a leveleken marad, nagyobb edényben, fedő alatt megfonnyasztjuk, leszűrjük. A paprikát megmossuk, vékonyan felkarikázzuk.
3. Megpirítjuk a vajban/margarinban a mandulát, szűrőkanállal kiszedjük. Átforrósítjuk a zsiradékban a spenótot, tányérra emeljük, melegen tartjuk. A zsiradékba forgatjuk a paprikát, és élénk tűzön, folyamatosan keverve 3-4 percig pirítjuk.
4. Rózsaszínűre sütjük az olívaolajban a fokhagymát (vigyázat, ha megég, keserű lesz tőle az étel!), beletesszük a szárazra törölt halszeleteket, meghintjük frissen őrölt borssal, és mérsékelt tűzön mindkét oldalukat pirosra sütjük (3+3 perc). Tálra rendezzük őket, melléjük szedjük a párolt spenótot és a paprikát, meghintjük a mandulával, végül a maradék citromból szelt vékony karikákkal díszítjük, azonnal-frissen tálaljuk. Párolt barnarizs, petrezselymes burgonya, szerecsendióval illatosított burgonyapüré illik hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor