LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Hemző Károly
Brokkolis-karfiolos
csirkeszárnyleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 csirkeszárny (600-700 g)
- 1 közepes fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 10-15 szem feketebors
- 1 kk. sáfrányos szeklice
- 1/4 cseresznyepaprika
- só
- 1 kis babérlevél
- 2 közepes sárgarépa
- 300-300 g tisztított/mélyhűtött brokkoli és karfiol
- 3-4 szál petrezselyem
1. A csirkeszárnyakat gondosan letisztítogatjuk, megmossuk, fazékba tesszük, felöntjük 1,5 dl hideg vízzel, felforraljuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a fokhagymagerezdeket, a borsot, a sáfrányos szeklicét, valamint a cseresznyepaprikát teatojásba zárjuk, és a levesbe merítjük. Kissé megsózzuk, beletesszük a babérlevelet és a hagymát egészben, majd félig lefedve, lassú, gyöngyöző forralással 25 percig főzzük.
2. A sárgarépát meghámozzuk, felkarikázzuk. A karfiolt és a brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, aztán (ha mélyhűtöttek, fagyos állapotban) a sárgarépával együtt a forrdogáló leveshez adjuk, és az egészet puhára főzzük (15-20 perc).
3. Eltávolítjuk a levesből a hagymát, a babérlevelet és a teatojást, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, mély tálba szedjük, tetejét meghintjük a finomra vágott petrezselyemlevélkékkel, és azonnal tálaljuk.
Tippek:
– Ha tartalmasabban szeretjük, a főzési idő vége előtt 10-15 perccel 80-100 g aprótésztát (eperlevél, csigatészta, cérnametélt stb.) vagy hosszú szemű rizst is főzhetünk a levesbe.
– Kevés frissen reszelt parmezán sajtot is kínálhatunk hozzá.