HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Fotó: Elendel
Húspogácsák
pizzasütő módra
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1+1 ek. olaj
- 100 g olajos, aszalt paradicsom
- 4 ek. zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 1 kk. szárított oregánó
- só, bors
- csípős paprikakrém
- 800 g darált sertés- és marhahús vegyesen
- 2 zsenge cukkini
- 3-4 kemény paradicsom
- 8 szelet pizza-mozzarella sajt
- néhány salátalevél
- néhány bazsalikom- vagy oregánóbóbita
- 10-12 koktélparadicsom
1. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 1 ek. olajban. A felaprózott aszalt paradicsommal, a zsemlemorzsával, a tojásokkal, az oregánóval, ízlés szerint sóval, borssal és paprikakrémmel együtt a húshoz adjuk, összedolgozzuk.
2. A masszából (pl. nagyobb méretű fagylaltadagolóval) 8 gombócót formálunk, kissé ellapítjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és 180 °C-os sütőben 30 percig sütjük.
3. A zöldségeket és a zöldfűszereket megmossuk. A hámozatlan cukkinikat nem túl vékonyan felkarikázzuk, és teflon serpenyőben, 1 ek. olajjal éppen csak megfonnyasztjuk. A paradicsomokat vastag karikákra szeljük.
4. Kivesszük a húspogácsákat a sütőből, tetejüket betakarjuk cukkinival és a legformásabb paradicsomkarikákkal (a maradékot salátához elhasználjuk), kissé megsózzuk, borsozzuk, és befedjük 1-1 szelet sajttal. A sütőbe visszatéve további 10 percig sütjük, aztán tálra rendezzük, és salátalevelekkel, zöldfűszerbóbitákkal és koktélparadicsomokkal díszítve kínáljuk. Friss bagett, héjéban sült krumpli, vegyes-leveles idénysaláta illik hozzá.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz vörösbor