LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Gombás-citromos
rizsleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 2 zöldségleveskocka
- 80 g kerek szemű rizs
- 100 g barna sampinyon gomba
- 1 ek. vaj/margarin
- só, őrölt fehér bors
- 1 chilipaprika
- 2-3 szál petrezselyem
- 2 dl tejszín
- szerecsendió
- 1 citrom + a díszítéshez
- 2 tojássárgája
1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban. Felöntjük 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk. Hozzáadjuk a rizst, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve addig főzzük, amíg a rizs pépesre fő (25-30 perc).
2. Közben a gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, és a felforrósított vajban/margarinban, folyamatosan keverve megpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, melegen tartjuk. A chilipaprikát felkarikázzuk, a petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük.
3. Kiveszünk a levesből 4 ek. rizst, a többit elkeverjük a tejszínnel, és botmixerrel nem túl finom krémmé turmixoljuk. Sóval, borssal, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, még egyszer felforraljuk.
4. A citrom levét kifacsarjuk, átszűrjük. A tojássárgákat simára keverjük előbb a cseppenként hozzáadott citromlével, aztán 5-6 ek. forró levessel, végül vékony sugárban, habverővel dolgozva, a leveshez adjuk. Mélytányérokba szedjük, tetejét a félretett rizzsel, a gombával, citromkarikákkal, chilipaprikával és petrezselyemmel díszítjük, azonnal tálaljuk.
Fontos:
Melegíteni nem tanácsos, mert kicsapódik a tojás, ezért vagy meleg vízfürdőbe állítva tartjuk melegen vagy csak közvetlenül tálalás előtt sűrítjük be a tojássárgákkal.