2019. szeptember 15.
Enikő napja van

NYÁRI befőzés, eltevés

Nem ismerek olyan embert, aki ne lelkesedne a sárgabaracklekvárért – különösen, ha házilag készült. Az illatos gyümölcsből – amely nélkülözhetetlen kelléke számos süteményünknek – pompás, gyorsan-kész, különféle ízesítésű dzsemeket is készíthetünk.


Fotó: Hemző Károly

Sárgabarackdzsem

Hozzávalók 8 db kb. 4 dl-es csavaros üveghez:

  • kb. 2,6 kg érett, hibátlan sárgabarack (netto 2 kg)
  • 2 citrom leve vagy 2 kk. citromsav
  • 2 tasak zselésítőanyag (2:1)
  • 1 kg kristálycukor
  • nátrium-benzoát

1. Az üvegeket és fedelüket gondosan elmossuk, szájukkal lefelé patyolattiszta konyharuhára borítjuk.

2. A sárgabarackot megmossuk, 15-20 szemenként 3 percre forrásban lévő vízbe dobjuk, szűrőtálba szedjük. Kissé hűlni hagyjuk, héját lehúzzuk, magját eltávolítjuk, megmérjük(!), nagyobb lábasba tesszük, és azonnal összekeverjük a citromlével/citromsavval. A befőttes üvegeket meleg vízzel kétujjnyira felöntött tepsibe állítjuk.

3. A zselésítőanyagot és a cukrot (a tasakon olvasható felhasználási javaslat szerint) a barackhoz adjuk, folyamatosan keverve a megjelölt ideig főzzük. Lehúzzuk a lábast a tűzről, a dzsem tetején keletkező habot leszedjük.

4. Az üvegeket meleg vízzel félig telt tepsibe állítjuk, színültig töltjük a forró dzsemmel, és 1/2 késhegynyi nátrium-benzoátot pöttyintünk a tetejükre. Az üvegeket azonnal, gondosan lezárjuk és fejre állítjuk. 10 perc múlva visszafordítjuk őket, hagyjuk teljesen kihűlni, majd felcimkézzük, és sötét, hűvös helyen tároljuk.

Tippek:

– Ha kimarad az üvegekből vagy azonnali fogyasztásra szánjuk (mert például akad valaki, aki félreérthetetlen célzásokat tesz holmi palacsintákra), 6-8 finomra vágott citromfűlevélkét is tehetünk a kész dzsembe, és a hűtőben tároljuk.
– Még aromásabb lesz a dzsem/lekvár, ha betöltés előtt a csavarfedél és az üvegek belsejét „kiöblítjük” barackpálinkával.

Változatok:

1. A fenti módon előkészítjük az üvegeket és a sárgabarackot.

2. A narancsokot forró, folyó víz alatt alaposan megsikáljuk, 2 héját lereszeljük. Az összes narancsot vastagon, fehér bársonybőrüket is eltávolítva meghámozzuk, a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a narancshúst, azaz kifilézzük, a munka közben keletkező narancslét felfogjuk (a gyümölcshússal együtt 1 kg-ra van szükségünk), és a reszelt narancshéjjal együtt a barackhoz adjuk.

3. A zselésítőanyaggal és a cukorral a fent leírt módon készre főzzük a gyümölcskeveréket, végül belekeverjük a narancslikőrt, és a szokásos módon üvegekbe töltjük, de csak 1 óra múlva állítjuk talpra – a többi ugyanaz. 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

148 kcal/100 g

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Aszalt paradicsom

Szicíliai
padlizsánragu

Sárgabarackos
túrógombóc

Hideg
sárgabarackleves

Sárgabarackos
kocka egressel

Sárgabarackos csirkemell
mazsolás rizzsel

Paradicsomlekvár

Kovászos uborka

Diólikőr

Rizskupola
sárgabarackmártással

Sárgabarackos muffin

Sárgabarackos-
áfonyás pite
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: