DESSZERTEK > Egyéb finom falatok

Fotó: Hemző Károly
Töltött-sült alma
vaníliamártással
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 g puha mazsola
- 20 g puha aszalt sárgabarack vagy szilva
- 20 g dió
- 1/4 kk. őrölt gyömbér
- 1/4 kk. őrölt fahéj + a díszítéshez
- 2 ek. méz
- 1/2 biocitrom
- 2 nagy, savanykás alma
- 1 kk.+1 ek. vaj/margarin
- 4 citromfűbóbita
- 2 tojássárgája
- 1 ek. kristálycukor
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 4 dl tej
- 1 ek. étkezési keményítő
1. A töltelékhez a mazsolát, a sárgabarackot és a diót felaprózzuk, hozzákeverjük a gyömbért, a fahéjat és a mézet. A citrom héját lereszeljük, levét kinyomjuk. Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük, belsejüket karalábévájóval kimélyítjük, és megkenjük citromlével.
2. A kivájt, felaprózott almadarabkákat a töltelékhez adjuk és az almák üregébe púpozzuk. 1 kk. vajjal/margarinnal kikent sütőtálba ültetjük őket, tetejüket megkenjük további 1 ek. olvasztott vajjal/margarinnal. Alufóliával letakarjuk, 200 °C-os sütőben 20 percig pároljuk, végül fólia nélkül aranybarnára sütjük (további 10 perc).
3. A mártáshoz eldolgozzuk a tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral, a tejben feloldott étkezési keményítővel, végül a reszelt citromhéjjal. Folyamatosan keverve enyhe sűrűsödésig főzzük, lefedjük, tálalásig melegen tartjuk. Az almákat tálra rendezzük, bevonjuk a mártással, meghintjük pici őrölt fahéjjal, és citromfűbóbitákkal díszítve langymelegen kínáljuk.
Tippek:
– Készíthetjük 4 közepes egész almából is: ügyelve arra, hogy az almák alja épségben maradjon, magházukat kiemeljük, közepüket kráterszerűen kivájjuk, citrommal átkenjük, megtöltjük, a többi ugyanaz.
– A mártást készíthetjük (a csomagoláson feltüntetett javaslat szerint) főzött vagy főzés nélküli desszertporból is.