SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták
A sokoldalú, egészséges céklából – ivólén, leveseken és köreteken, valamint
a savanyúság műfajába tartozó hagyományos salátán kívül – különleges köret-
és egytálsaláták is készíthetők, amelyeket könnyű vacsoraként is kínálhatunk.

Fotó: Hemző Károly
Diós-mozzarellás
céklasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 közepes nagyságú cékla (600 g)
- 1 karcsú póréhagyma
- 1 nagyobb, piros húsú paprika
- só, bors
- 1 ek. citromlé
- 125 g (1 gombóc) mozzarella
- 30 g dió
- 10-15 bazsalikomlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 8-10 szem koriander
- 6 ek. vörösborecet
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A céklákat 10 percre beáztatjuk langyos vízbe, majd alaposan megsikáljuk. Hústűvel megszurkáljuk, alufóliába csomagoljuk, tepsire tesszük és a sütőben puhára sütjük (40-45 perc).
2. A póréhagymát és a paprikákat megmossuk, a póré fehér és halványzöld részét vékonyan felkarikázzuk, meghintjük 1/2 kk. sóval és a citromlével. A paprikákat kicsumázzuk, magjaikat-ereiket eltávolítjuk, apró kockákra vágjuk. Kiemeljük a mozzarellát a levéből, lecsepegtetjük, és ugyancsak vékonyan felszeleteljük. A diót darabosra vágjuk. A bazsalikomleveleket leöblítjük, szárazra lapogatjuk.
3. Az öntethez elkeverjük a borceteben a durvára tört koriandert, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot, majd vékony sugárban hozzákeverjük az olívaolajat.
4. A céklákat meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk, aztán vékonyan felkarikázzuk, és körkörösen, kissé egymásra csúsztatva nagyobb, lapos tálra rendezzük. Tetejére csinosítjuk a mozzarella-szeleteket és a bazsalikomot, megszórjuk a lecsepegtetett póréval, a paprikakockákkal és a dióval, végül meglocsoljuk az öntettel. Azonnal fogyasztható. Pirított rozskenyér, friss bagett illik hozzá.
Változatok:
– Dió helyett pirított napraforgó- vagy tökmaggal is ízesíthetjük.
– Bár a sült cékla sokkal ízletesebb, készíthetjük főtt céklából is.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé