LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Hemző Károly
Zöldborsós-zöldséges
pulykagulyásleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g felső pulykacombfilé
- 1 paradicsom
- 1 közepes hagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 szál szárzeller
- 200 g sárgarépa
- 1/2 zsenge karalábé
- 2 ek. olaj
- 1 kk. édes-nemes pirospaprika
- 100 g burgonya
- 2 tyúkhúsleveskocka
- 250 g zöldborsó (mélyhűtött)
- só, bors
- 1 ek. rizsliszt
- 100 g tejföl
- 4-5 szál petrezselyem
1. A húst leöblítjük, 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A zöldségeket (a burgonya kivételével) megtisztítjuk, megmossuk. A paradicsomot meghámozzuk, felaprózzuk. A hagymát finomra, a zöldpaprikát, a szárzellert és a sárgarépát vékony karikákra, a karalábét apró kockákra vágjuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, beleforgatjuk a húst, élénk tűzön fehéredésig pirítjuk. Rádobjuk a hagymát, megszórjuk a pirospaprikával, hozzákeverjük a zöldpaprikát és a paradicsomot, fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében 20 percig pároljuk.
3. Közben megtisztítjuk a burgonyát, apróra felkockázzuk. Felöntjük a húst 1 liter vízzel, belemorzsoljuk a tyúkhúsleveskockákat, és felforraljuk. Hozzáadjuk a zöldségeket és (fagyos állapotban) a zöldborsót, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve az egészet puhára főzzük (további 15-20 perc), csak a végén sózzuk, borsozzuk.
4. Elkeverjük a rizslisztet a tejfölben, 1 dl hideg vízzel felhígítjuk, behabarjuk vele a levest, és 2-3 percig fedő nélkül forraljuk. Tálaláskor a petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk, belekeverjük a levesbe. Külön tálkában további tejfölt kínálhatunk hozzá.
Változatok:
Készíthetjük:
− maradék marha-/sertés- vagy csirkepörköltből is;
− zöldborsó helyett főtt fehér babbal is.