2022. január 20.
Sebestyén napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták


Fotó: Hemző Károly

Kakaós-túrós
kocka

Hozzávalók 35 kockához:

  • Az omlós tésztához:
  • 400 g finomliszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 150 g porcukor
  • 1 kk. (1/2 tasak) sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 3 ek. kakaó
  • A töltelékhez:
  • 100 g puha mazsola
  • 1/2 dl rum
  • 50 g babapiskóta
  • 3 tojás+1 tojásfehérje
  • 150+100 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1-1 biocitrom és narancs reszelt héja
  • 1 kg krémtehéntúró
  • porcukor a szóráshoz
A
B
C
D
E
F
G

1. Az omlós tésztához elmorzsoljuk a lisztben a vajat/margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a sót, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, majd beleszitáljuk a kakaót és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 2 egyenlő részre osztjuk, cipókat formálunk belőle, majd fóliába csomagoljuk, és 1 éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük őket (vagy ha sietős, 1 órára a mélyhűtőbe).

2. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, és beleforgatjuk a rumba. A babapiskótát megreszeljük vagy nejlonzacskóban, nyújtófával megtörjük. Kibélelünk sütőpapírral egy közepes méretű (25x35 cm-es) tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket (1 maradt a tésztából is!) 1 csipet sóval felverjük, majd 150 g apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék 100 g porcukorral és a vaníliás cukorral, majd belereszeljük a gondosan megmosott citrom és narancs héját (A). Apránként beledolgozzuk a túrót (B), a tojáshabot (C), a babapiskótamorzsát, végül a mazsolát a rummal együtt (D).

4. Az egyik tésztacipót nagy lyukú reszelőn egyenletesen, hogy mindenütt kitöltse, belereszeljük a tepsibe (E). Elsimítjuk rajta a tölteléket (F), a tetejére reszeljük a másik tésztacipót, és villával lazán eligazítjuk (G).

5. Középső bordamagasságra állított rácson 10 percig sütjük, azután visszakapcsolunk 180 °C-ra, és további 35-40 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd 5x5 cm-es kockákra vágjuk, és porcukorral meghintve kínáljuk. Kiadós, finom sokáig friss marad − már ha marad belőle...

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

204 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldségleves májgaluskával

Almás párna

Spárga tojásos
zöld morzsával

Húsos
kelkáposztaleves

Hideg
nektarinleves

Mákos túróhabtorta

Kakaós csiga

Habos
meggyes szelet

Almás túrókocka

Mákos-meggyes
rácsos

Habos
mákos szelet

Tejszínes-gombás
galuska
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: