VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Emeletes
szendvicsfalatkák
Hozzávalók 36 darabhoz:
- 100 g lágy vaj/margarin
- 100 g tejszínes krémsajt
- 1 ek. ketchup
- chilipor
- só, bors
- 100 g zöldfűszeres sajtkrém
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. mustár
- 6 nagy szelet napraforgómagos, „nehéz” német rozskenyér (500 g)
- 1/2 piros húsú paprika
- 30 g kígyóuborka
- néhány zeller- vagy petrezselyemlevél
1. A vajat/margarint habosra keverjük. Felét a tejszínes sajtkrémhez adjuk, és a ketchuppal, 1-2 csipet chiliporral, valamint sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. A maradék vajat/margarint összekeverjük a zöldfűszeres sajtkrémmel, az áttört fokhagymával, a mustárral, ízlés szerint sóval és jócskán frissen őrölt borssal.
2. Két kenyérszeletet vastagon megkenünk a rózsaszín krémmel, másik kettőt a zölddel, majd 1-1 rózsaszín és zöld krémeset egymásra illesztünk-nyomkodunk, végül befedjük őket 1-1 „csupasz” kenyérszelettel (2 db háromszeletes hasábot kapunk). Fóliával letakarjuk, és 5 órára/egy éjszakára betesszük a hűtőszekrénybe.
3. Tálalás előtt a hasábokat vékonyan, egyenletesen körbevágjuk, majd mindkettőt 3 vízszíntes és 6 függőleges szeletre, azaz 18 falatnyi téglatestre vágjuk. A paprikát és az uborkát apró rombuszokra szeljük, fogvájóval átszúrjuk, és a falatkák tetejére tűzzük. Csinosan tálra rendezzük őket, a tányér szegélyét pedig zeller- vagy petrezselyemlevélkékkel díszítjük. Külön tálkákban fűszeres olívabogyót, paprika- és uborkacsíkokat, szárzellerdarabkákat kínálhatunk mellé.
Tippek:
Télidőben jobbára készen vásárolt zöldfűszeres sajtkrémet használunk, de amikor szezonjuk engedi, érdemes finomra felaprózott, friss zöldfűszereket használni (bazsalikom, snidling, petrezselyem, zellerzöldje, majoránna, citromfű stb.), amelyeket natúr krémsajttal dolgozunk össze.
Változatok:
Nagyon finom a spenótos változat is: a natúr krémsajt súlyával azonos mennyiségű spenótot éppen csak megfonnyasztunk, lehűtjük, kinyomkodjuk belőle a vizet, finomra, de nem túl pépesre vágjuk, és megemeljük a sajtkrémhez adott fokhagyma, valamint bors mennyiségét.
Italajánlat:
Félszáraz borok, pezsgő, sör, aperitífek
Elkészítési idő:
30 perc
+ 5 óra hűlési idő
Energiatartalom:
61 kcal/darab
Nehézségi fok: