NYÁRI befőzés, eltevés

Fotó: Hemző Károly
Rumos vagy
konyakos meggy
Hozzávalók 1 db 2 literes üveghez:
- 1 kg nem túl érett meggy
- 1/2 kg kristálycukor
- 2,5 dl rum vagy brandy
1. A lehetőleg frissen szedett, ép-egészséges meggyszemeket bő vízben megmossuk, szárukat eltávolítjuk vagy ollóval félig levágjuk, alaposan lecsepegtetjük, majd konyharuhára terítve felitatjuk róluk a vizet.
2. Gondosan kimosunk egy 2 literes (lehetőleg csatos) üveget, aztán a cukorral rétegezve beleszórjuk a meggyet – az üveg alját tenyerünkbe fogva megütögetjük, hogy minél tömörebben helyezkedjenek el benne a meggyszemek. Felöntjük a rummal, lezárjuk az üveget, és napos-meleg helyre (például belső ablakpárkányra) állítjuk. Napjában egyszer-kétszer szelíden megforgatjuk-megrázogatjuk az üveget. Ezt addig folytatjuk, amíg a cukor teljesen felolvad, illetve a rumos lé teljesen ellepi a meggyszemeket.
3. Az üveget felcimkézzük, sötét, hűvös kamrába/tárolóba tesszük. A meggy csak körülbelül 1 hónap érlelés után válik igazán élvezetessé. Leve a legfinomabb meggylikőr!
Fontos:
Gyereknek ne adjunk belőle, mert a meggynek is igen magas az alkoholtartalma!
Tippek:
Elkészítéséhez nem kell a legdrágább, legfinomabb rum, jó a kommersz fajta is. Még gazdaságosabb és éppen olyan jó, ha tiszta szeszt (96-98%) vízzel a duplájára hígítunk, és (a csomagoláson olvasható arányban) rumaromát adunk hozzá.
Változatok:
Készíthetjük cseresznyével, vagy meggy-cseresznye keverékével is, rum helyett pedig konyakkal, pontosabban szólva brandyvel.
Megjegyzések:
Elkészítési idő:
20 perc
+1 hónap érlelési idő
Energiatartalom:
3250 kcal/összesen
Nehézségi fok: