DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Elendel
Citromos-narancsos
joghurtkrém
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 3 zselatinlap (5 g)
- 1 biocitrom
- 4 doboz natúr joghurt (125 g/doboz)
- 50 g porcukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 2,5 dl tejszín
- 4 babapiskóta
- 8 ek. narancs- vagy citromlikőr (triple sec/limoncello)
- 200 g narancsdzsem
- néhány menta- vagy citromfűlevél
1. Beáztatjuk a zselatint 5 dl hideg vízbe. A citromot alaposan megmossuk, szárazra töröljük. A joghurtot keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, belereszeljük a citrom héját, végül felöntjük a citrom átszűrt levével, és összekeverjük.
2. A zselatint kinyomodjuk, lábaskába tesszük, szelíd tűzön felolvasztjuk, hozzáadunk egyenként 2-3 ek. joghurtot, és erőteljes-gyors mozdulatokkal a joghurt egészéhez keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd több részletben, lazán beleforgatjuk a joghurtkrémbe.
3. A babapiskótákat apró darabokra tördeljük, és 4 szépséges kehely aljára szórjuk. Meglocsoljuk 2-2 ek. likőrrel, tetejükre simítunk 1-1 ek. naracsdzsemet, végül a krémet. Fóliával gondosan letakarjuk, tálalásig (legalább 2 órára) betesszük a hűtőszekrénybe.
4. Tálalás előtt kissé meglangyosítjuk a maradék naracsdzsemet, arányosan elosztva a krém tetejére-közepére simítjuk, és menta-/citromfűlevélkékkel díszítve kínáljuk. Külön tálkában tejszínhabot adhatunk hozzá.
Tippek:
Ha jól behűtött, biztosan keményre felverhető növényi tejszínalapból készítjük a habot, akár el is hagyhatjuk a zselatint.
Változatok:
− Készíthetjük fele joghurtból, fele ricottából vagy krémtehéntúróból is
− Narancs- helyett egyéb karakteres gyümölcsdzsemmel (eper, sárgabarack, erdei gyümölcsök) is finom.
Elkészítési idő:
30 perc
+ 2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
390 kcal/kehely
Nehézségi fok: