2022. szeptember 27.
Adalbert napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták


Fotó: Hemző Károly

Piskótafortélyok

TOJÁSTESZT

Piskótasütésre csak akkor vállalkozzunk, ha garantáltan friss a tojás, ezért megteszteljük.
Óvatosan egy pohár hideg, 1 kk. sóval elkevert vízbe merítjük:

1. Ha vízszintes helyzetben a pohár fenekén marad, biztosan friss.

2. Ha függőleges vagy rézsútos helyzetben marad lent, kb. 1 hetes − ez még frissnek mondható.

3. Ha feljön a víz színére, legalább 2 hetes, sütésre nem alkalmas.


PISKÓTAFORTÉLYOK

A tojások nagysága nagyon lényeges a siker szempontjából. A receptek közepes nagyságú, 60-65 g-os tojásokat tételeznek fel, ha ennél kisebbek vagy nagyobbak, értelemszerűen növelni vagy csökkenti kell a tojások számát, de ne gondoljuk, hogy a több egyben jobbat is jelent, sőt! A kelleténél több tojás elviszi az amúgyis kényes arányokat, ezáltal piskótánk felfújtként fog viselkedni, azaz a sütőből kivéve percek alatt összeesik!

 A piskótamassza készítéséhez egyszerű finomlisztet használunk, amelyet azonban célszerű részben kiváltani étkezési keményítővel. Ettől a tészta különösen könnyű és finom lesz, de természetesen enélkül is sikerülnie kell (ez esetben a liszt mennyiségét megtoldjuk az elhagyott keményítőével!).

 Porcukor vagy kristálycukor?
Mondhatnánk, teljesen mindegy, hiszen hő hatására mindkettő elolvad, de az a tapasztalat, hogy például keményebb és tartósabb tojáshab verhető kristálycukorral, különösen, ha finomított változatát használjuk.

 A piskótatortát célszerű kapcsos-gyűrűs, szétbontható formában sütni. Csak a forma alját szabad zsiradékkal kikenni, oldalát nem, ugyanis sütés közben az olvadt zsiradék lefelé igyekszik, így a felfelé törő „tésztabuborékokat” egyszerűen kipukkasztja: a torta széle lapos-szalonnás lesz, közepe pedig hatalmas púppá növekszik.

 A kész piskótamasszát azonnal sütni kell, mégpedig előmelegített sütőben, hogy egyfelől ne illanjon el belőle a gondosan beledolgozott levegő, másfelől, hogy a sütőpor kifejthesse puffasztó hatását.

 A sütő ajtaját sütés közben, de legalábbis az első 25 percben nem tanácsos nyitogatni, mert a zárt térből hirtelen távozó gőz következtében piskótánk hirtelen összeesik. Ugyanez az eredmény, ha a sütő hőfokát változtatjuk.

 Sarkalatos pont a piskótatorta kihűlése (lásd alaprecept). Mind a gőz bennrekedése, mind hirtelen távozása oka lehet annak, hogy gyönyörűen megsült piskótánk egyszer csak összeesik.

 A helyes hűtési műveletek követése ellenére is előfordulhat, hogy a piskóta a sütőből kivéve összeesik. Ennek az lehet az oka, hogy vagy nagyok a tojások (ilyenkor 1 tojással kevesebb is elég) vagy túlságosan magas hőfokon sütöttük (180°C az ideális), ezért a hirtelen keletkező gőz felemelte ugyan a tésztát, de gyorsan el is illant belőle.

 A piskótatorta friss állapotában nem igazán alkalmas a szeletelésre-formázásra, mert könnyen morzsálódik, olykor összeragad-tapad. Ezért rácsra helyezzük, és 6-24 órán át konyharuhával letakarva kissé szikkadni hagyjuk − a tölteléktől majd úgyis megpuhul! Másnap fűrészfogú, hosszú pengéjű késsel, vagy a torta derekán összehurkolt és meghúzott, erős, vékony cérnával 2-3 azonos vastagságú lapra vágjuk, illetve a recept szerint formázzuk.

 A piskótából készített sütemények, még töltött állapotban is (amennyiben maga a töltelék mélyhűthető), kitűnően tűrik a mélyhűtést, de csakis szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (a mikrohullámú sütő tönkreteszi a krémet!)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

5 perc

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Habcsókos parfétorta

Gesztenyetorta

Csokoládés
narancsbomba

Tojásteszt

Anyák napi
epres szívtorta

A húsvéti sonkáról

A vaksütésről

Húsvéti mogyorós
ananásztorta

A leveles salátákról

Szőlős-őszibarackos
joghurtkrémtorta

Epercharlotte

Szívküldi
epertorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: