NYÁRI befőzés, eltevés

Fotó: Hemző Károly
Sárgadinnye-chutney
Hozzávalók 2 db 5 dl-es csavaros üveghez:
- 1 érett sárgadinnye (1,2-1,3 kg)
- 250 g lilahagyma
- 2-3 ek zöld bors (sós lében)
- 1 kk. koriandermag
- só
- 1 kk. provence-i fűszerkeverék vagy 5-6 szál friss kakukkfű
- 300 g kristálycukor
- 2 dl vörösborecet (5%-os)
- 1/2 tasak zselésítőanyag (2:1)
1. A dinnyét megmossuk, kettévágjuk, magjait kiemeljük, majd vékony gerezdekre szeljük. Kivágjuk a dinnyehúst a héjakból, megmérjük (800 g-ra van szükségünk), 3x3 cm-es kockákra aprózzuk, és mélyebb edénybe szórjuk.
2. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldborsot lecsepegtetjük, aztán a hagymával, a korianderrel, 1/4 kk. sóval, a fűszerkeverékkel (vagy a szárukról lecsipkedett kakukkfűlevélkékkel), a cukor felével és a vörösborecettel együtt a dinnyéhez adjuk. Mérsékelt tűzön, fedő nélkül, gyakran megkeverve 25 percig főzzük.
3. A maradék cukrot és a zselésítőanyagot összekeverjük, alaposan eldolgozzuk a tűzről lehúzott masszában, majd a tűzre visszatéve további 1 percig főzzük. Azonnal-forrón színültig töltjük vele a meleg vízbe állított üvegeket, lezárjuk, aztán fejre állítjuk, 10 perc múlva a talpukra fordítjuk, és kész! Hagyjuk egészen kihűlni, és végleges helyükre tesszük. Főtt, hirtelen sült húsokhoz, virslihez stb. kínáljuk, különösen jól illik vadpecsenyékhez és vörös húsú szárnyasokhoz (liba, kacsa).
Változatok:
Sárgadinnye helyett készíthetjük egyéb, karakteres ízű gyümölccsel, például kemény, de érett őszibarackkal, nektarinnal vagy magvaváló szilvával, illetve ezek keverékével is. Az őszibarackos változat nagyon jól harmonizál a curry ízével (1 kk. szükséges belőle).
Megjegyzések:
A chutney (ejtsd: csátni) indiai eredetű mártás-ízesítőféle, amely gyümölcsből és különféle fűszerekből készül, általában édeskés-savanykás ízű, olykor erősen csípős is lehet.