2020. június 6.
Norbert napja van

NYÁRI befőzés, eltevés


Fotó: Hemző Károly

Sárgadinnye-chutney

Hozzávalók 2 db 5 dl-es csavaros üveghez:

  • 1 érett sárgadinnye (1,2-1,3 kg)
  • 250 g lilahagyma
  • 2-3 ek zöld bors (sós lében)
  • 1 kk. koriandermag
  • 1 kk. provence-i fűszerkeverék vagy 5-6 szál friss kakukkfű
  • 300 g kristálycukor
  • 2 dl vörösborecet (5%-os)
  • 1/2 tasak zselésítőanyag (2:1)

1. A dinnyét megmossuk, kettévágjuk, magjait kiemeljük, majd vékony gerezdekre szeljük. Kivágjuk a dinnyehúst a héjakból, megmérjük (800 g-ra van szükségünk), 3x3 cm-es kockákra aprózzuk, és mélyebb edénybe szórjuk.

2. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldborsot lecsepegtetjük, aztán a hagymával, a korianderrel, 1/4 kk. sóval, a fűszerkeverékkel (vagy a szárukról lecsipkedett kakukkfűlevélkékkel), a cukor felével és a vörösborecettel együtt a dinnyéhez adjuk. Mérsékelt tűzön, fedő nélkül, gyakran megkeverve 25 percig főzzük.

3. A maradék cukrot és a zselésítőanyagot összekeverjük, alaposan eldolgozzuk a tűzről lehúzott masszában, majd a tűzre visszatéve további 1 percig főzzük. Azonnal-forrón színültig töltjük vele a meleg vízbe állított üvegeket, lezárjuk, aztán fejre állítjuk, 10 perc múlva a talpukra fordítjuk, és kész! Hagyjuk egészen kihűlni, és végleges helyükre tesszük. Főtt, hirtelen sült húsokhoz, virslihez stb. kínáljuk, különösen jól illik vadpecsenyékhez és vörös húsú szárnyasokhoz (liba, kacsa).

Változatok:

Sárgadinnye helyett készíthetjük egyéb, karakteres ízű gyümölccsel, például kemény, de érett őszibarackkal, nektarinnal vagy magvaváló szilvával, illetve ezek keverékével is. Az őszibarackos változat nagyon jól harmonizál a curry ízével (1 kk. szükséges belőle).

Megjegyzések:

A chutney (ejtsd: csátni) indiai eredetű mártás-ízesítőféle, amely gyümölcsből és különféle fűszerekből készül, általában édeskés-savanykás ízű, olykor erősen csípős is lehet. 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

105 kcal/100 g

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Káposztás kocka
kacsaraguval

Kovászos uborka

Gyömbéres eperdzsem

Szicíliai
padlizsánragu

Bodzaszörp

Aszalt paradicsom

Fűszeres fügelekvár

Currys-zöldséges
pulykaragu

Üvegtészta
mogyorós zöldségraguval

Rumos vagy
konyakos meggy

Kókuszos-currys
csirkeleves

Alaprecept –
Bazsalikompesztó
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: