DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Kókuszos rizskupola
ananásszal
Hozzávalók 4 személyre:
- 5 dl tej
- 60 g kristálycukor
- 2+1 ek. kókuszreszelék
- 1 kk. vaj/margarin
- só
- 150 g kerek szemű rizs
- 1 tasak (10 g) vanillincukor
- 1+1 dl tejszín
- 1 doboz konzerv darabolt ananászbefőtt (560-580 g)
- 1 dl áfonyaöntet
- 4 ek. kókuszlikőr vagy brandy
- 1/2 tasak (5 g) habfixáló
- néhány citromfű- vagy mentalevél
1. Felforraljuk a tejet a cukorral, 2 ek. kókuszreszelékkel, a vajjal/margarinnal és 1 csipet sóval. Beleszórjuk a rizst, majd mérsékelt tűzön, lassú forralással, gyakorta megkeverve pépesre-ragacsosra főzzük.
2. Hideg vízzel kiöblítünk 4 db, kb. 2 dl űrtartalmú, gömbölyded hasú kávéscsészét vagy kompótostálkát. Elkeverjük a forró rizsben a vaníliás cukrot és 1 dl felveretlen tejszínt, majd a csészékbe-tálkába simítjuk. Hagyjuk kihűlni, aztán letakarjuk, és 4 órára hidegre tesszük.
3. Tálalás előtt az ananászt leszűrjük, lecsepegtetjük. Az áfonyaöntetet elkeverjük a kókuszlikőrrel/brandyvel. A maradék 1 dl tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és csillagcsőrös habzsákba szedjük.
4. A formákat 6-8 másodpercre forró vízbe mártjuk, kistányérokra borítjuk-segítjük belőlük a keményre dermedt rizst. Tetejüket meglocsoljuk az áfonyaöntettel és megszórjuk a maradék 1 ek. kókuszreszelékkel. Köréjük szedjük az ananászt, végül tejszínhabrózsákkal és mentalevélkékkel díszítve kínáljuk.
Tippek:
Még aromásabb a kókuszreszelék, ha díszítés előtt serpenyőben, zsiradék nélkül halványsárgára pirítjuk (tanácsos azonnal lapostányérra csúsztatni, mert a forró serpenyőben továbbpirul, megég és keserű lesz!).
Változatok:
Meggymártással is kínálhatjuk: 200 g kimagozott, leszűrt meggybefőttet 2 dl lével finom krémmé turmixolunk, 1-2 ek. cukorral, néhány csipet őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, valamint 4-8 ek. cseresznyepálinkával vagy rummal ízesítjük.
Elkészítési idő:
45 perc
+ 4 óra hűlési idő
Energiatartalom:
616 kcal/adag
Nehézségi fok: