LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Hemző Károly
Kolbászos-tésztás
fehérbableves
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g apró szemű száraz fehérbab
- 1 babérlevél
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 15-20 szem feketebors
- 1/4 cseresznyepaprika
- 150 g sárgarépa
- 150 g petrezselyemgyökér
- 100 g zeller
- 100 g zsenge karalábé
- 100 g füstölt, paprikás kolbász
- 80 g kis kockatészta
- 100 g főtt, füstölt sonka vagy tarja
- néhány szál petrezselyem
1. A babot átválogatjuk, 1 éjszakára beáztatjuk langyos vízbe. Másnap leöblítjük, 2 liter hideg vízben (még finomabb, ha füstöltlében) feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, a meghámozott hagymát egészben, a teatojásba zárt fokhagymát, szemes borsot és cseresznyepaprikát, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön 20 percig főzzük.
2. Közben megtisztítjuk és megmossuk a zöldségeket. A répaféléket karikákra, a zellert és a karalábét apró kockákra vágjuk, majd az egy darabban hagyott kolbásszal együtt a babhoz adjuk, és az egészet puhára főzzük (további 25-35 perc).
3. Külön edénykében, enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, melegen tartjuk. A tarját 2x2 cm-es kockákra aprózzuk. Kivesszük a kolbászt a levesből, nem túl vékonyan felkarikázzuk, aztán a tarjával együtt a leveshez adjuk. Eltávolítjuk belőle a babérlevelet, a hagymát és a teatojást, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, végül megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel vagy zellerzölddel. Tálaláskor minden tányér aljára 1-1 ek. tésztát szedünk, arra merjük a forró levest. Külön tálkában tejfölt kínálhatunk hozzá.
Fontos:
Ha gyerek is kap belőle a cseresznyepaprikát elhagyjuk.
Elkészítési idő:
1 óra
+ 8-12 óra áztatási idő
Energiatartalom:
491 kcal/adag
Nehézségi fok: