SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták
A mediterrán származású, és a zöld különéle árnyalatiban pompázó, kócos-
rendetlen üstökű brokkoli igénytelensége, csekély energia- (100g/35 kcal) és
magas kálciumtartalma folytán hatalmas világkarriert csinált. Nyersen és párolva,
salátának, felfújtnak, levesnek, köretnek vagy rakottasnak egyaránt finom.
Pompás szövetségese a fogyókúrázóknak, mandulával együtt pedig kitűnő ellenszere a csontritkulásnak!

Fotó: Hemző Károly
Almás-sajtos
brokkolisaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 450 g brokkoli
- 1 nagy, savanykás alma (200 g)
- 2 ek. citromlé
- 100 g félérett camembert sajt
- 40 g mandulaforgács
- Az öntethez:
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- 4 ek. almaecet
- 1/2 kk. tengeri só
- fehér bors
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj







1. A brokkolit rózsáira bontjuk (A), a sárgás, kinyílt részeket kivágjuk, a vastagabb szárakról lehántjuk a „bőrt-héjat”, ujjnyi vastagon felkarikázzuk. Megmossuk, lecsepegtetjük, enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, és az újraforrástól számított 5 percig főzzük. Szűrőkanállal jégkockákkal lehűtött vízbe (B) szedjük-merítjük, majd konyharuhára terítve felitatjuk róla a vizet (C), mélyebb tálba szedjük.
2. A mandulaforgácsot zsiradék nélkül, serpenyőben világosbarnára pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk (D), hogy meg ne égjen, hagyjuk kihűlni.
3. Az almát megmossuk, magházát karalábévájóval kiemeljük (E), hámozatlanul 1 cm vastag szeletekre, majd 1 cm-es csíkokra (F), végül kisebb darabokra vágjuk, és azonnal meghintjük citromlével, hogy meg ne barnuljon. A sajtot 2x2 cm-es kockákra aprózzuk, és az almával együtt a brokkolihoz adjuk.
4. Az öntethez a fokhagymát meghámozzuk, a petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, és finomra vágjuk. Az almaecetben oldódásig keverjük a tengeri sót, cseppenként, majd vékony sugárban (habverővel) beledolgozzuk az olajat, ízlés szerint frissen őrölt fehér borssal, az áttört fokhagymával és a petrezselyemmel fűszerezzük. Megöntözzük vele a salátát, lazán összekeverjük, lefedjük, tálalásig hidegen tartjuk.
5. Tálaláskor megszórjuk a salátát a pirított mandulával, és előételként vagy könnyű egytálételként kínáljuk. Pirított sokmagos, korpás, kukoricás vagy rozsos kenyér illik hozzá.
Változatok:
Brokkoli helyett készíthetjük karfiolból vagy a nálunk még kevéssé ismert rokonukból, a halványzöld színű, kissé kúpos fejű, pagodára emlékeztető romanesco nevű zöldségvlrágból is.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor